NOVI NAPADI IZ KOMŠILUKA: Hrvatski poslanik tužio Srbiju Evropskoj komisiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2022, 16:01

NOVI NAPADI IZ KOMŠILUKA: Hrvatski poslanik tužio Srbiju Evropskoj komisiji

Hrvatski evroposlanik Karlo Resler pozvao je Evropsku komisiju da reaguje na novi "Zakon o kulturnoj baštini" Republike Srbije,

On tvrdi da Srbija prisvaja hrvatsku kulturnu baštinu, odnosno dubrovačku književnost, time što se tvrdi da ona podjednako "pripada srpskoj i hrvatskoj kulturi".

- Narodna skupština Republike Srbije nedavno je usvojila "Zakon o kulturnoj baštini", koji uključuje član 23, koji otvoreno identifikuje dubrovačku književnost i ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njenu navodnu dvojnu - hrvatsku i srpsku - pripadnost. Sporni zakon pokrenulo je Ministarstvo za kulturu i informisanje vodi Maja Gojković, jedan od osnivača Srpske radikalne stranke, a svojevremeno i potpredsednica Vlade Slobodana Miloševića - navodi se u saopštenju Narodnog kabineta.

Resler, inače član HDZ, je to ocenio kao očigledan atak za hrvatsku kulturnu baštinu, o čemu je obavestio komesara za proširenje Olivera Varhelija i komesarku za kulturu Mariju Gabrijel.

On je zatražio i zaštitu kulturnog nasleđa država članica i razmotrio da li Srbija ispunjava sve obaveze iz pregovaračkog poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi, koje je privremeno zatvoreno.

- Srpske vlasti sada perfidno sprovode hibridnu verziju politike Srbije iz 1990-ih prema susednim zemljama. Ukoliko Republika Srbija ne oslobodi sebe i svoj narod ovakvih otrovnih refleksa, biće sve dalje od Evropske unije i evropske civilizacije - rekao je Resler, saopštila je Kancelarija evroposlanika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.