NOVI DETALJI O TRAGEDIJI NA DNU ATLANTIKA: Direktor Oušn Gejta i preminuli na Titanu bili UPOZORENI na velike RIZIKE

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jun.2023, 22:03

NOVI DETALJI O TRAGEDIJI NA DNU ATLANTIKA: Direktor "Oušn Gejta" i preminuli na Titanu bili UPOZORENI na velike RIZIKE

Oglušili su se o upozorenja

Specijalista za istraživanja dubokog mora Rob Mekalum upozorio je preminulog direktora kompanije Oušn Gejt, Stoktona Raša, da nije bezbedno plovilom ''Titan'' istraživati more, na šta se ovaj oglušio, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

U porukama u koje je britanski javni servis imao uvid, Mekalum je rekao izvršnom direktoru Rašu da potencijalno dovodi svoje klijente u opasnost i pozvao ga da prestane da koristi podmornicu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dok je ne proveri nezavisno telo.

Raš je odgovorio da je "umoran od igrača u industriji koji pokušavaju da iskoriste argument bezbednosti da zaustave inovacije".

Mekalum je rekao za Bi-Bi-Si da je više puta pozivao kompaniju Oušngejt da traži sertifikaciju za Titan pre nego što počne da ga koristi za komercijalne ture, pošto to plovilo nikada nije sertifikovano ili klasifikovano.

Plovilo Titan nestalo je u nedelju dok se spuštao do olupine Titanika, okeanskog broda koji je potonuo u severnom Atlantiku 1912. godine na dubini od 3,8 kilometara, a danas je potvrđeno da je petoro putnika koji su bili u njemu poginuli, nakon što je plovilo, prema navodima stručnjaka, implodiralo.

Na brodu u vlasništvu američke kompanije Oušn Gejt Ekspedišns, bili su njen osnivač Stokton Raš, francuski dubokomorski veteran Pol-Anri Nargole, britanski milijarder i svemirski turista Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Sulejman.

Kompanija Oušn Gejt organizovala je sedmodnevne ronilačke ekskurzije na Titanik sa početnom cenom od 250.000 dolara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.