NOVI DETALJI O PADU AMERIČKOG PONOSA: Objavljena prva fotografija ostataka strateškog bombardera B-1B Lancer (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jan.2024, 21:46

NOVI DETALJI O PADU AMERIČKOG PONOSA: Objavljena prva fotografija ostataka strateškog bombardera B-1B Lancer (FOTO/VIDEO)

Događaj je uznemirio američke snage

Na internetu je objavljena fotografija na kojoj se vidi američki strateški bombarder B-1B "Lanser" koji se srušio 4. januara. Nesreća se dogodila tokom trenažnog leta u vazduhoplovnoj bazi Elsvort u Južnoj Dakoti.

Prema komandi za globalni udar američkog vazduhoplovstva, avion se srušio dok je prilazio pisti. Istovremeno, sva četiri pilota su se uspešno katapultirala. Još uvek se ne zna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tačan uzrok pada strateškog bombardera, ali američka vojska, za svaki slučaj, podseća da je tog dana u Južnoj Dakoti "bio jak mraz".

Nakon pada aviona, vazduhoplovna baza Elsvort je privremeno zatvorena. Međutim, nepoznati fotograf je navodno ipak uspeo da snimi B-1B Lanser nakon pada.

Ako bolje pogledamo, teško je nazvati ono što je ostalo od strateškog bombardera avionom. Dva komada gvožđa, od kojih je jedan nekada bio kabina aviona, a ostatak trup i rep.

Podsetimo, B-1B Lanser je teški supersonični bombarder velikog dometa sa promenljivim zamahom krila. Prema START-u, uklonjen je iz redova nuklearnih bombardera, a trenutno se ovaj avion koristi kao nosač visokopreciznog naoružanja, sistema i sredstava za probijanje PVO.

Prema vojnim publikacijama, letelica se takođe unapređuje za napad na kineske nosače aviona u budućem sukobu oko Tajvana.

B-1B Lanser koristile su američke vazduhoplovne snage za simulaciju raketnih udara i bombardovanja širom Ruske Federacije, uključujući Sankt Peterburg, Kalinjingrad, Kronštat, Daleki istok, Krim, Sevastopolj i Krasnodarsku teritoriju.

Photos captured at Ellsworth Air Force Base near Rapid City, South Dakota, reveal the aftermath of the crash of a #B1B "Lancer" Heavy Bomber from the 28th Bomb Wing.

Incident occurred during a training exercise last night, resulting in multiple explosions and a significant fire. pic.twitter.com/lXlEC48hGz

— Cicke 🇷🇸 🇷🇺 🇺🇸☮🇧🇷🇮🇳🇨🇳🇿🇦 (@Cicke69) January 5, 2024

Cena jednog aviona je 1998. godine bila oko 100 miliona dolara, nakon modernizacije značajno je porasla. U ovom trenutku, od 100 proizvedenih u američkom vazduhoplovstvu, 44 B-1B ostaju u različitom stepenu tehničke i letne spremnosti.

U vezi sa incidentom, letovi B-1B Lansera biće privremeno obustavljeni kako bi se utvrdio uzrok incidenta i eliminisali mogući sistemski problemi na drugim avionima ovog tipa.

Prošle godine je zabeležen požar na B-1B. Bombarder B-1B Lanser je tada izgoreo u vazduhoplovnoj bazi Dajes u Teksasu tokom rutinske provere motora, pri čemu su dve osobe povređene.

Pre dve godine dana, USAF je prizemljilo celu svoju flotu B-1B da bi istražilo probleme sa svojim sistemom goriva, izvestio je Er Fors Tajms. Prema vestima, USAF je više puta otkazivao letove svojih Lansera u poslednjih nekoliko godina zbog različitih bezbednosnih problema.

B-1 je veoma svestran avion namenjen za različite misije. Radar sa sintetičkim otvorom B-1B je sposoban da prati, cilja i gađa vozila u pokretu, a tu su i režimi samociljanja i praćenja terena.

Teški bombarder B-1 Lanser (Rockwell International B-1 Lancer – Ulan) je višenamenski bombarder nastao kao zamena za avion Boeing B-52 po programu AMSA od 1965. godine i prvi je borbeni avion na svetu, po dizajnu sa elementima "stelt" tehnologije.

U službi je američkog ratnog vazduhoplovstva je od 27. jula 1985. godine. Početkom 1990-ih počela je konverzija aviona B-1 za opremanje konvencionalnim naoružanjem.

Konačna verzija bombardera B-1B implementirala je koncept proboja protivvazdušne odbrane na malim visinama letenjem na ultra malim visinama uz izbegavanje terena.

Dakle primarna misija B-1 Lansera je izvođenje dugometnih napada niskog leta. Ima veliki unutarnji skladišteni prostor za oružje koji može nositi različite konvencionalne i nuklearne bombe, krstareće projektile i vođenu municiju. 

Ovaj avion ima sposobnost preciznog isporučivanja svog tereta, što ga čini efikasnom platformom za međukontinentalne i regionalne misije.

B-1 Lanser je prošao kroz različite nadogradnje tokom godina kako bi se unapredile njegove sposobnosti, uključujući povećanu kapacitet nosača oružja, poboljšane avionike i radarne sisteme.

Učestvovao je u raznim vojnim operacijama i bio angažovan u sukobima poput Zalivskog rata, bombardovanju Jugoslavije, rata u Avganistanu i rata u Iraku. Iako aktivan deo flote bombardera USAF-a zajedno s B-2 Spirit stealth bombarderom i B-52 Stratofortressom. 

U avgustu ove godine objavljeno je da su američke vazduhoplovne snage odustale od prvobitno planirane ideje da povuku bombardere B-1B Lanser i B-2 Spirit početkom 2030-ih.

Prema novom planu, isti B-1 Lanser će ostati u upotrebi do kada će biti zamenjen novim bombarderom B-21 Raider 6. generacije, za koji se pompezno najavljuje da će svoj prvi let obaviti do kraja ove godine.

B-1B Lanser

Primarna funkcija: Teški bombarder velikog dometa, višenamenski

Proizvođač: Boeing, Severna Amerika (ranije Rockwell International, North American Aircraft)

Ofanzivna avionika, Boeing vojni avion; Defensive Avionics, EDO Corporation

Pogon: Četiri General Electric F101-GE-102 turboventilatorska motora sa naknadnim sagorevanjem

Potisak: 30.000 plus funti sa naknadnim sagorevanjem, po motoru

Raspon krila: 137 stopa (41,8 metara) ispruženih napred, 79 stopa (24,1 metara) zabačenih u krmi

Dužina: 146 stopa (44,5 metara) Visina: 34 stope (10,4 metra) Težina: približno 190.000 funti (86.183 kilograma)

Maksimalna težina pri poletanju: 477.000 funti (216.634 kilograma)

Kapacitet goriva: 265.274 funti (120.326 kilograma)

Nosivost: 75.000 funti (34.019 kilograma)

Brzina: 900-plus mph (1,2 maha na nivou mora)

Raspon: Interkontinentalni

Plafon: Više od 30.000 stopa (9.144 metra)

Posada: četiri (komandir aviona, kopilot i dva oficira za borbene sisteme)

Jedinični trošak: 317 miliona dolara

Početna operativna sposobnost: oktobar 1986

Inventar: Aktivna snaga, 62 (test, 2); ANG, 0; Rezerva, 0

(Srbija Danas/Oružjeonline.com)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.