NOVI DETALJI O DEČAKU IZ LUKOVCA: Jeziva podudarnost sa ubicom sa Vračara naterala je istražitelje da se zapitaju SAMO JEDNO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2023, 21:26

NOVI DETALJI O DEČAKU IZ LUKOVCA: Jeziva podudarnost sa ubicom sa Vračara naterala je istražitelje da se zapitaju SAMO JEDNO!

U slučaj je odmah uključen i Centar za socijalni rad, a kontaktirane su i nadležne institucije koje se bave pitanjima dece.

Učenik koji je jutros pucao na nastavnika u osnovnoj školi u Lukavcu prebačen je iz policijske stanice u Kliniku za psihijatriju.

Kako je pojašnjeno, sada sledi postupak njegovog veštačenja, a nakon toga i obustava istrage jer kao maloletnik krivično ne može odgovarati.

Učenik koji još uvek nema navršenih 14 godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jutros je počinio krvavi čin u Osnovnoj školi "Lukavac Grad" u Lukavcu, kada je iz pištolja nekoliko puta pucao u pravcu nastavnika engleskog jezika i pomoćnika direktora škole.

Nezvanično, on je u nastavnika pucao iz pištolja koji je bio u posedu njegovog preminulog dede, a oružje je pronašao na tavanu kuće.

Pištolj je nakon dedine smrti policiji trebalo da preda dečakov otac, što nije učinio, a on je u kasnim poslepodnevnim satima i uhapšen. Odmah nakon što je pucao, policija je uspela da savlada dečaka te je on skoro čitav dan proveo u policijskoj stanici.

Nakon toga je premešten u Kliniku za psihijatriju, a prema zakonskim propisima nad njim će sada biti obavljena veštačenja. Prema Krivičnom zakonu FBiH, ovaj maloletnik ne može krivično da odgovara za učinjeno.

Kako su pojasnili iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, zakonske odredbe nalažu da celokupan događaj mora biti dokumentovan, a sve nadležne institucije svoje izveštaje će dostaviti tužilaštvu.

Takođe, tužilac će prema proceduri morati da donese naredbu po kojoj se istraga neće sprovoditi. Učenik iz Lukavca ranije je pretio da će počiniti osvetu jer je izbačen iz škole, ali niko na to nije reagovao.

Nakon operativnog sastanka rukovodstva Tužilaštva TK i Uprave policije MUP-a TK određeni su pravci zajedničkog delovanja u delu postupanja sa detetom, a u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa decom i maloletnicima u krivičnom postupku FBiH i Zakonom o zaštiti osoba sa duševnim smetnjama FBiH.

Slučaj iz Lukavca ne samo da je potresao domaću i regionalnu javnost već se mogu uočiti najmanje tri sličnosti ovog krivičnog dela sa strašnim masakrom koji je nedavno učinjen u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

Naime, užasavajuća je činjenica da je poput dečaka ubice sa Vračara, i vinovnik ovog zla bio mlađi maloletnik odnosno dete starosti ispod granice krivične odgovornosti.

Paralela sa jezivim ubistvom se može napraviti i na osnovu činjenice da je stravičan zločin i u jednom i u drugom slučaju učinjen u školi od strane deteta koje je pohađalo navedeni objekat

Dostupnost vatrenog oružja detetu uzrasta od 14 godina takođe predstavlja važno pitanje koje će neminovno morati da se postavi u istrazi.

Ako je suditi po nezvaničnim informacijama koje dolaze sa terena, motivi napada obojice učinilaca svirepih krivičnih dela su tesno vezana za osvetu. Kao i dečak ubica sa Vračara, maloletnik je smešten u psihijatrijsku ustanovu.

Uz prethodno pomenutu karakteristiku, možemo pridodati i javno oglašavanje ubica pre učinjenog dela. Naime, i jedan i drugi maloletnik su prethodno učinili dostupnim javnosti svoje pretnje (naglas su govorili o svojim namerama) ali nažalost to nije naišlo na adekvatnu pažnju i prevenciju kako od strane okruženja tako i institucija i društva u celini.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.