NOVI DAN, NOVI VATROMET U IRAKU: Proiranska grupa raznela još jedan američki konvoj (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Avg.2021, 09:43

NOVI DAN, NOVI "VATROMET" U IRAKU: Proiranska grupa raznela još jedan američki konvoj (VIDEO)

Iračke snage otpora verovatno neće prestati s napadima na američke konvoje u skorijoj budućnosti

Dana 4. avgusta proiranski Sarijat Kasim al-Džabarin (Razbijač titana) napao je konvoj koji je prevozio logističke zalihe i opremu za koaliciju predvođenu SAD-om u južnoj iračkoj provinciji Di Kar.

Operativci grupe gađali su konvoj improvizovanom eksplozivnom napravom (IED) dok je prolazio putem u blizini grada Nasirije, glavnog grada oblasti Di Kar. Objavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je i video-snimak napada.

Sarijat Kasim al-Džabarin jedna je od nekoliko proiranskih iračkih grupa koje su nastale nakon ubistva Abu Mahdija al-Muhandisa, zamenika komandanta popularnih jedinica za mobilizaciju, i iranskog komandanta snaga Kuds, general-majora Kasima Sulejmanija.

Iraq

IED-Malfunctions of a convoy of logistical support for the American occupation in Nasiriyah Governorate, pic.twitter.com/FgXCqSXZDx

— syrseal (@syrseal44) August 4, 2021

U poslednjih nekoliko nedelja, Sarijat Kasim al-Džabarin pojačao je napade na kolone za snabdevanje koalicije predvođene SAD. Grupa je 29. jula napala četiri konvoja za snabdevanje u Di Karu, južnoj provinciji al-Divanija i centralnoj provinciji Vavilon. Dana 30. jula u Vavilonu je gađan peti konvoj.

Više od osam sati nakon napada na konvoj zaliha koalicije predvođene SAD-om, oklopni terenac sigurnosne kompanije Eufrat, koji čuva zalihe konvoja i pruža druge usluge koaliciji, bio je na meti magnetne eksplozivne naprave u blizini Islamske banke u okrugu Karade u centru iračke prestonice, Bagdada.

#Iraq

On August 1, the Iraqi Qasem al-Jabbarin resistance group attacked a #US logistical convoy in the Diwaniyah area and two other convoys in Hillah area with roadside bombs.https://t.co/ejBSNTFlkK pic.twitter.com/tn4Kyylcvl

— IWN (@A7_Mirza) August 2, 2021

SAD, za koje se čini da su odlučne u nameri da zadrže svoje snage u Iraku, tek trebaju pronaći način da zaštite ugovarače i isporuče konvoje od proiranskih snaga.

Iračke snage otpora verovatno neće prestati s napadima na američke konvoje, baze i diplomatsku misiju pre nego što Vašington objavi potpuni plan povlačenja. Očigledno se to neće dogoditi uskoro.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.