Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Dec.2023, 14:15

NOVE TENZIJE U JUŽNOM KINESKOM MORU: Kina upozorila komšije - "Odlučno ćemo odgovoriti"

Glavni prioritet odnosa dve države je kontrola pomorske situacije

Šef kineske dilomatije Vang Ji poručio je Filipinima da ozbiljne probleme koje imaju oko Južnog kineskog mora dve zemlje treba da rešavaju kroz dijalog i upozorio da bi svaka pogrešna procena navela Peking da se odbrani i "odlučno odgovori", prenosi Rojters.

- Kinesko-filipinski odnosi su na raskrsnici - rekao je Vang svom filipinskom kolegi Enrikeu Manalou u telefonskom razgovoru, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

- Glavni prioritet je pravilno upravljanje i kontrola trenutne pomorske situaciju - rekao je Vang, dodajući da će Kina, ukoliko Filipini pogrešno procene ili se udruže sa "zlonamernim" spoljnim silama, braniti svoja prava i odgovoriti odlučno.

Filipinski ministar spoljnih poslova Manalo je izjavio da je imao iskren i otvoren razgovor sa kineskim kolegom, dodajući da su obojica "ukazala na važnost dijaloga". Stav Pekinga o rešavanju spora u Južnom kineskom moru kroz dijalog ponovio je i portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

- Moramo naglasiti da se naša pozicija o upravljanju sporom o pomorstvu kroz dijalog i konsultacije nije promenio - saopštio je on na redovnoj konferenciji za novinare.

U nizu izjava poslednjih meseci, Filipini su kinesku obalsku stražu optuživali da namerno napada njihove brodove koristeći vodene topove i vojne lasere, dok je Peking optuživao Manilu za upade u njenu teritoriju.

Kina je u sredu, dan nakon što je predsednik Filipina Ferdinand Romualdez Markos Mlađi rekao da diplomatske aktivnosti sa Pekingom idu u "lošem pravcu", saopštila da će Peking držati otvorena vrata dijaloga i kontakata.

Kina smatra da polaže pravo na gotovo celo Južno kinesko more, uključujući i one delove na koje pravo ističu Filipini, Vijetnam, Indonezija, Malezija i Brunej. Stalni arbitražni sud je 2016. saopštio da kineske tvrdnje nemaju pravnu osnovu, što su podržale SAD, ali je Peking odbacio.

Predsednik Filipina ojačao je veze sa SAD, koje su se prema ugovoru dve zemlje iz 1951. godine obavezale da će braniti Manilu, uključujući i Južno kinesko more, u slučaju napada.

(Srbija Danas/Novosti)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.