NOVE GLAVOBOLJE ZA FRANJU: Grom iz vedra neba, Peking nikako da se povinuje Vatikanu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Apr.2023, 19:24

NOVE GLAVOBOLJE ZA FRANJU: Grom iz vedra neba, Peking nikako da se povinuje Vatikanu!

Kineske vlasti iznenadile Vatikan novom odlukom

Vatikan je danas saopštio da su kineske vlasti imenovale novog biskupa u Šangaju, kao i da je Vatikan o tome obavešten ''pre nekoliko dana''. Kako prenosi Rojters, Kina je na taj način prekršila bilateralni sporazum sa Vatikanom.

U saopštenju se navodi da su kineske vlasti razrešile dužnosti biskupa Šen Bina iz Haimena, u provinciji Đangsu, da bi ga postavile za biskupa Šangaja, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i da je Vatikan o njegovom zvaničnom imenovanju saznao danas uvidom u izveštaje medija.

- Za sada nemam šta da kažem o proceni i reakciji Svete stolice na ovu situaciju - izjavio je portparol Vatikana Mateo Bruni. Premeštaj biskupa Šen Bina dogodio se samo četiri meseca nakon što je Vatikan optužio Kinu da je prekršila bilateralni dogovor o imenovanjima biskopa kada je jednog katoličkog velikodostojnika postavila na čelo eparhije koju ne priznaje Sveta stolica.

Bilateralni dogovor Vatikana i Kine je bio pokušaj da se ublaži dugogodišnja podela katolika u kontinentalnoj Kini na vernike odane papi i sledbenike katoličke crkve koju podržava zvanični Peking. Postizanjem bilateralnog dogovora obe strane su prvi put od 1950-ih priznale papu kao vrhovnog poglavara katoličke crkve.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.