NOVCEM ŽELE DA SPERU GREHE: Vlasti nude nadoknadu za sve počinjene užase autohtonom stanovništvu Australije

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Avg.2021, 12:28

NOVCEM ŽELE DA SPERU GREHE: Vlasti nude nadoknadu za sve počinjene užase autohtonom stanovništvu Australije

Domoradačke zajednice su pozdravile potez vlade, ali smatraju da još puno toga treba da se učini

Vlasti u Kanberi su danas saopštile da će ponuditi naknadu štete od ukupno po 82.000 australijskih dolara (51.000 evra) pripadnicima starosedelačkog stanovništva koji su kao deca nasilno odvođeni iz svojih porodica bez i predavani novim porodicama belaca.

Zbog sve većih kritika i prakse Aboridžina da traže kompenzaciju na sudu, vlasti su donele odluku da svako >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ko je bio žrtva te prakse dobije 75.000 australijskih dolara za štetu koja im je pričinjena prisilnim odvođenjem bez pristanka bioloških roditelja i dodatnih 7.000 dolara zbog emocionalne traume, prenosi Rojters.

Više od 100.000 dece autohtonih Aboridžina odvedeno je iz njihovih porodica i zajednica između ranih 1900-ih i oko 1970. godine, što je bivši premijer Kevin Rad 2008. godine opisao kao “veliku mrlju na duši nacije” tokom formalnog izvinjenja takozvanoj "ukradenoj generaciji".

- Ovo je dugoočekivani korak, priznavanje veze između zacjeljivanja rana, dostojanstva i zdravlja i dobrobiti pripadnika ukradenih generacija, njihovih porodica i zajednica - poručio je danas premijer Skot Morison u parlamentu.

Plan odštete odnosi se na sve žive Aboridžine koji su odvojeni od svojih porodica u trenutku kada su bili mlađi od 18 godina i živeli na Teritoriji australijskog glavnog grada i Severnoj teritoriji, a većina drugih australijskih država sprovodi svoj plan odštete domorodačkom stanovništvu.

Look at these old photos of aboriginal Australians. The facial structure and the bodies are vastly different to Europeans at the time pic.twitter.com/NWa6etIknU

— Hippocrates Health Foods (@HippocratesHea1) August 2, 2021

, posebno na ekonomskom planu i obrazovanju.

U Australiji, s 26 miliona stanovnika, živi oko 700.000 Aboridžina koji prema zvaničnim istraživanjima zaostaju gotovo po svakom ekonomskom i društvenom pokazatelju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.