NOVA VLADA FEDERACIJE BIH POTRESLA KOMŠILUK! Milanović upozorava iz Zagreba Šmitova odluka je opasna

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Apr.2023, 18:05

NOVA VLADA FEDERACIJE BIH POTRESLA KOMŠILUK! Milanović upozorava iz Zagreba "Šmitova odluka je opasna"

U petak je tesnom većinom glasova izabrana nova vlada Federacije BiH

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je danas da bi odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH kojom je deblokirao formiranje vlasti u Federaciji BiH dugoročno mogla biti "opasna" za Hrvate.

koju čine ministri iz stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH i probošnjačke grupacije koju predvodi SDP BiH. U oporbu je otišla glavna bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) koja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je više meseci opstruirala formiranje vlade.

Deblokadu je dan ranije omogućio visoki međunarodni predstavnik Kristijan Šmit donevši odluku za koju je rekao da je jednokratna.  Odgovarajući na novinarska pitanja u Čakovcu, Milanović je rekao da je Šmitova odluka možda trenutno pomogla Hrvatima, ali dugoročno nije.

- Dugoročno, ako postane presedan, opasna je. Ne pomaže ako kažete 'ali ovo se primenjuje samo jednom' - izjavio je Milanović. Dodao je da će Šmit jednog dana otići iz BiH-a, ali će problemi u toj zemlji ostati.

Izbor nove vlade obeležile su optužbe iz SDA i bliskih organizacija da je Šmit pogodovao Hrvatima. To je prvi put da vlast u Federaciji BiH čine probošnjačke i građanske stranke sa sedištem u Sarajevu sa strankama Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.