Izvor: B92, 28.Okt.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVA PROCENA EFEKATA OSIROMASENOG URANIJUMA U SRJ

Beograd -- Tim strucnjaka iz Programa UN za zastitu prirodne sredine, UNEP, nalazi se u Jugoslaviji kako bi ispitao mesta u Srbiji i Crnoj Gori koja su bila na meti projektila sa osiromasenim uranijumom tokom NATO bombardovanja 1999. Misija tima bice zasnovana na studiji objavljenoj pocetkom godine o uticajima osiromasenog uranijuma na prirodnu sredinu na Kosmetu, kaze se u saostenju UNEP. "Mada nas izvestaj sa Kosova ne daje razloga za uzbunu, ukazao je na neke specificne situacije kod kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi rizik mogao biti znacajan. Takodje, postoje naucne nedoumice o mogucem dugotrajnijem dejstvu osiromasenog uranijuma na prirodnu sredinu. Iz ovih razloga, pozvali smo na izvesne mere predostroznosti," rekao je izvrsni direktor UNEP Klaus Topfer. Te mere, nepomenuo je on, trebalo bi da ukljuce odstranjivanje delova radioaktivne municije koja je ostala na povrsini zemlje, dekontaminiranje oblasti tamo gde je to moguce i poducavanje lokalnog stanovnistva o tome sta da radi ako otkrije osiromasen uranijum.

Izvestaj takodje preporucuje sprovodjenje naucniih studija u drugim oblastima gde je osiromasen uranijum koriscen. Tim UNEP uzece uzorke i vrsiti merenja u Presevskoj dolini i u Crnoj Gori. Tim ce posetiti mesta gadjana tokom rata, kao i mesta na kojima se dekontaminacija vec vrsila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.