NOVA PRETNJA ZA SAD: Rusija planira da postavi nuklearno oružje u svemiru za rat protiv satelita?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Feb.2024, 09:45

NOVA PRETNJA ZA SAD: Rusija planira da postavi nuklearno oružje u svemiru za rat protiv satelita?!

Postoje različita pitanja koja administracija smatra zabrinjavajućim u vezi sa aktivnostima Rusije u svemiru

Majk Tarner predsednik Obaveštajnog odbora Predstavničkog doma izvestio je danas da SAD preti nova „ozbiljna pretnja nacionalnoj bezbednosti“ od strane Rusije i da ta država se sprema da instalira nuklearno oružje u svemiru.

U svojoj izjavi u sredu ujutro, predstavnik Majk Tarner (Republikanac iz Ohaja) rekao je da je njegov komitet stavio na raspolaganje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << informacije o pretnji po nacionalnu bezbednost i pozvao administraciju da skine tajnost obaveštajnih podataka kako bi zvaničnici i poslanici mogli da razgovaraju o tome sa saveznicima.

Izvori medija ABC-a kažu da Rusija želi da postavi nuklearno oružje u svemir koje će se koristiti protiv satelita.

Nije jasno šta je podstaklo Tarnera da sada izda izjavu, pošto su obaveštajni podaci bili dostupni liderima obaveštajnog odbora Predstavničkog doma i njihovim glavnim pomoćnicima u bezbednoj prostoriji na Kapitol Hilu više od nedelju dana, rekao je jedan od izvora.

Članovi odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma u utorak su glasali da se obaveštajni podaci otvore za uvid svim članovima.

Moguće je da je Tarner pokušavao da uzbuni zbog napretka Rusije u svemiru kao način da podvuče potrebu da zakonodavci odobre dodatnu pomoć Ukrajini. Senat je usvojio dodatni zakon koji uključuje 60 milijardi dolara pomoći Kijevu. Trenutno je na razmatranju u Domu.

Jedan član odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma rekao je da su obaveštajni podaci „uznemirujući“. Drugi je rekao „to je ozbiljan problem, ali ne i trenutna kriza“.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da je “iznenađen” što je Tarner izašao u javnost sa svojim upozorenjem, rekavši novinarima Bele kuće da je prethodno kontaktirao najviše lidere u Kongresu da održe poverljivu diskusiju.

Srbija Danas/TV Front

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.