NOVA OTKRIĆA Pluton ponovo uspeo da začudi naučnike

Izvor: Blic, 25.Jul.2015, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVA OTKRIĆA Pluton ponovo uspeo da začudi naučnike

Američka svemirska agencija NASA nastavlja da otkriva nove podatke i fotografije Plutona koje je snimila sonda Novi Horizonti. Na novim fotografijama vide se isparenja na Plutonu, kao i plutanje leda, što ukazuje na nedavnu geološku aktivnost na ovoj patuljastoj planeti.

Posle planinskih venaca i zaleđenih dolina, Nasina letelica je poslala nove fotografije na kojima se vidi para u atmosferi Plutona i znaci kretanja azotnog i metanskog leda na njegovoj površini.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Deset dana nakon bliskog preleta Plutona može se reći da su naša očekivanja više nego ispunjena. Sa plutajućim ledom, originalnim hemijskim sastavom površine, planinskim vencima i isparenjima, Pluton daje uzbudljiv prikaz geološke raznovrsnosti - izjavio je Džon Gransfeld, naučnik iz tima Novi Horizonti.

Sedam sati nakon što je 14. jula prošla na najbližoj mogućoj razdaljini od Plutona, sonda Novi Horizonti je uperila jedan od svojih optičkih instrumenata na patuljastu planetu i snimila prodiranje sunčevih zraka kroz njenu atmosferu.

Fotografije pokazuju isparenja do 130 kilometara iznad Plutonove površine.

Preliminarnom analizom utvrđeno je postojanje dva sloja pare, od kojih se jedan nalazi na visini od 80 kilometara, a drugi na visini od 50 kilometara.

- Ova isparenja predstavljaju ključni element u nastanku kompleksnih komponenti ugljovodonika koji Plutonovoj površini dalje riđu boju - objasnio je Majkl Samers, astronom misije.

Najnovije fotografije koje je američka sonda poslala otkrivaju, takođe, pomeranja, "plutanje" leda na površini Plutona, što ukazuje na nedavnu geološku aktivnost - pre nekoliko desetina miliona godina, što je prilično začudilo naučnike.

Pogledajte snimak sa konferencije:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova uzbudljiva otkrića na Plutonu

Izvor: Vesti-online.com, 25.Jul.2015

Američka svemirska agencija NASA nastavlja da otkriva nove podatke i fotografije Plutona koje je snimila sonda Novi Horizonti...Posle planinskih venaca i zaleđenih dolina, Nasina letelica je poslala nove slike na kojima se vidi para u atmosferi Plutona i znaci kretanja azotnog i metanskog leda na njegovoj...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.