NOVA KOSKA

Izvor: Kurir, 20.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVA KOSKA

Rusko insistiranje na ratifikaciji energetskog sporazuma dodatno zaoštrilo ionako zategnute odnose u još uvek vladajućoj koaliciji

BEOGRAD - Ruski zahtev da se energetski sporazum ratifikuje pre izbora zakazanih za 11. maj izazvalo je nove podele u Vladi, a oko ove koske, bačene pred izbore, već su počeli da se glođu partijske mašinerije.

Da podsetimo, u petak je u kratku posetu srpskoj prestonici doputovao Sergej Šojgu, ruski ministar za vanredne situacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kako bi izvršio dodatni pritisak na vlasti u Beogradu da gasni sporazum što pre ratifikuju. I, dok predstavnici narodnjačke koalicije smatraju da Skupštinu treba sazvati odmah, DS bi radije da sačeka novi saziv.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović najavio je da će Vlada Srbije u četvrtak razmatrati odluku o ratifikaciji energetskog sporazuma koji je potpisan s Rusijom.

- Koaliciji Čanak - DS - G17 plus pruža se prilika da u interesu građana Srbije i razvoja srpske privrede isprave svoju raniju štetočinsku odluku i u četvrtak na sednici Vlade glasaju za ratifikaciju sporazuma - kazao je Mladenović, poručivši da „cela Srbija zna da je energetski sporazum u interesu države i da samo ljudi koji imaju nagon za rušenje Srbije mogu biti protiv tog sporazuma“.

Dragan Šormaz, narodni poslanik DSS, smatra da ukoliko DS i G17 plus ostanu pri svom stavu, teško da će taj sporazum proći u Vladi, a kamoli u Skupštini.

- Otkako je raspisao izbore, Oliver Dulić više radi u interesu svoje stranke nego naroda Srbije. Na poslednjoj sednici utvrđen je dnevni red - rezolucija o KiM koju su podneli DSS i radikali. Toj tački treba dodati samo sporazum o gasnom aranžmanu i posao je sklopljen - rekao je Šormaz. Prema njegovim rečima, poslanici treba samo da ispritiskaju zelene dugmiće, i sve je rešeno.

S druge strane, Jelena Marković, narodni poslanik DS, ističe da ugovori od velikog državnog značaja moraju biti doneti od institucija koje imaju pun kapacitet i pravni legitimitet.

- Imajući u vudu važnost energetskog sporazuma, mi ne želimo da ga sutra neko osporava jer su ga donele privremene institucije. Zato smatramo da bi najbolje bilo da novoizabrana skupština, koja će imati pun legitimitet, ne čekajući formiranje vlade, s obzirom na to da njeno formiranje može mesecima da potraje, ratifikuje sporazum - rekla je portparolka DS.[ antrfile ]

TADIĆ: SAČEKATI IZBORE

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da se dogovorio s ruskim ministrom za vanredne situacije Sergejom Šojguom da novi parlament Srbije ratifikuje energetski sporazum dve zemlje.

- Energetski sporazum će ratifikovati novoizabrani parlament, s punim legitimitetom, a ratifikaciju može da predloži tehnička vlada, odmah posle izbora - rekao je Tadić, istakavši da će DS, čiji je predsednik, glasati za ratifikaciju tog sporazuma.

MARKETINŠKI TRIK

Meho Omerović, narodni poslanik DS koji dobro poznaje skupštinsku proceduru, misli da bi Oliver Dulić zakazivanjem sednice Skupštine u ovom trenutku izašao iz ustavnih okvira koje mu je narod poverio.

- Skupština je raspuštena i ona nema ni prava ni mogućnosti da raspravlja u ovom sazivu. Eventualno, do 11. maja Skupština bi mogla da raspravlja o ukidanju imuniteta nekom visokom državnom činovniku ili poslaniku. Ratifikacija gasnog aranžmana, koju u poslednje vreme forsiraju tehnički premijer Vojislav Koštunica i narodnjački blok, samo je politički trik i deo marketinške kampanje narodnjačke koalicije - naglasio je Omerović.



Radikali stižu na sednicu


Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić izjavio je da Skupština Srbije u sadašnjem sazivu treba da održi sednicu na kojoj će izvršiti ratifikaciju energetskog sporazuma s Rusijom.

- Skupština ima pravo po Ustavu da obavlja hitne i neodložne poslove, a svi smo svesni da je ovaj posao neodložan - rekao je Nikolić i istakao da je „sada sve na Vojislavu Koštunici“ i da bi radikali „odmah učestvovali u radu te sednice jer je taj sporazum izuzetno važan“.   

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.