NOVA KNJIGA

Izvor: Kurir, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVA KNJIGA

Nemam šta da krijem i zato pišem knjigu o svim prljavim rabotama DOS u kojima sam imao (ne)čast da učestvujem

BEOGRAD - U nuđenju i obrazlaganju svoje verzije atentata, Milorad Ulemek Legija ima poseban spor s tužiocem Jovanom Prijićem.

Vaše oponiranje optužnici i prvostepenoj presudi za atentat na Zorana Đinđića daleko je od kontratvrdnji tipa „nije bilo tako već ovako“. Pokušavate da dokažete da nije pucano iz Gepratove 14 i da ubica nije Zvezdan >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Jovanović, ali ne ukazujete ni na to da li je to moglo biti iz Birčaninove, iz Nemanjine, iz petog ulaza u zgradu Vlade Srbije ili s nekog sasvim drugog mesta!

- Da su uvažili naše predloge da se izvedu dokazi koji bi pokazali da na Đinđića nije pucano iz Gepartove 14, to uopšte ne bi bilo samo puko oponiranje navodima optužnice! Argumentima bismo dokazali da smo u pravu.

Zašto bi samo vaše „nije bilo baš tako, Prijiću“ njega ili bilo koga drugog ozbiljnije zabrinulo?

- Zna on! Uostalom, svima bi postalo jasno da Đinđić zaista nije bio ubijen s mesta na koje je ukazao tužilac!

Sad ne delujete baš otvoreno koliko tvrdite da jeste. Verovatno jeste teško, ali pokušajte da isterate istinu na čistac bar delom...

- Dobro. Evo, samo pitajte Jovana Prijića gde je pisana optužnica za atentat i koliko je on zbog nje proveo u sedištu BIA!

Otkud znate da je optužnica pisana „u sedištu BIA“ i da se Prijić nije ništa pitao? Šta podrazumevate pod „sedištem BIA“ i koje i čije maske „još nisu spale“?

- Pa, danas je već javna tajna da je kompletna optužnica pisana u Kraljice Ane b.b. Problem je jedino što još nisu spale maske onih koji su je diktirali!

Ko su bili ti koji su „diktirali“, a ko oni koji su pristali da im se diktira?

- Diktirano je Prijiću. O tome zasad ovoliko. A, imena onih drugih i ja bih voleo da ih znam. Mada...

Ako je tačna bar trećina od ovoga na šta ukazujete i šta tvrdite, kako ste u svojoj završnoj reči na suđenju za atentat mogli da kažete, „svi ćemo s ovakvim činjenicama izaći kao gubitnici“? Zar i tužioca Prijića i Dejana Milenkovića Bagzija i Ljubišu Buhu Čumeta smatrate gubitnicima?

- Ako iko misli da je bilo ko iz ove priče izašao kao „dobitnik“, onda svaka čast! Ako neko misli da su Čume i Bagzi izašli kao „dobitnici“, onda bih voleo da čujem objašnjenje za to. Taj bi, uz ostalo, morao da objasni kako jajare uopšte mogu da budu „dobitnici“! Njih dvojica će ceo život proživeti kao jajare, plašeći se i svoje senke, deca će im biti žigosana na vjeki vjekov. A zašto? I zato što su mislili samo na svoju guzicu!

Neki će vas sigurno pitati - zar i sami ne mislite na svoju?

- Ja? Ne, hvala! Da sam hteo da mislim na sebe i samo na sebe, ne bih se sigurno predavao! Sa sigurne bih udaljenosti iznosio svoje teorije. Ne bih, dakle, dolazio mečki na rupu.



U redu, šta ste uistinu hteli da kažete kad ste Prijiću i sudijama rekli: „Ne kažem da niste bili fer“? A šta kad ste ih, istom rečenicom, upozorili da su proces „prelomili preko kolena, na brzinu“?


- Zar smatrate da Prijić ne razmišlja šta će biti s njim kad se cela ova maskarada razotkrije?! Misli, i te kako! To mu je najveća noćna mora! Uostalom, tom Prijiću nikada nisam rekao da je bio fer. On ne zna šta je to biti fer. On je obična poslušnička produžena ruka. Obična, bre, poslušnička podguzna muva, koja radi onako kako je „naviju“. Videćete gde će Prijić biti za nekoliko godina.

Pa, gde će biti, ako ste tako dalekovidi?

- Biće šutnut i ostavljen. Jer, to je sudbina svih poslušnika. To je njihov neminovni put.

KOGA JE DOS REKETIRAO

Vuk Obradović je, tvrdi se, pao i zato što se, ozbiljnije nego što se očekivalo, bavio srpskim ekstraprofiterima svih političkih usmerenja. Pominjete reketiranja, znate li ko je koga reketirao, koji su iznosi po sredi?

- Reketirani su svi koji su bili u dobrim odnosima s bivšim režimom. Neki više neki manje, u zavisnosti od toga ko je kako legao na novu rudu vlasti. Neki su brže-bolje prešli odmah na dosovsku stranu, nudeći svoje usluge. Neki poput Milana Beka, Željka Mitrovića, Slobodana Radulovića i sličnih. A neki su opet - poput Gorice Gajević, koja je oterana za Rašku, oba Dragana Tomića i Miha

Janjušević bio vozač

Otkud Zoran Janjušević u Đinđićevom kabinetu? Postoji li uopšte njegova biografija? Kako je iz Republike Srpske došao za Đinđićevog savetnika za bezbednost?

- On je to i sam, svedočeći na suđenju, pokušao da objasni. Mada, krajnje nevešto i neuverljivo. Ispalo je da je tu došao sticajem okolnosti. Maltene slučajno. Samo, koliko ja znam, ne postaje se savetnik za bezbednost premijera države slučajno. Nadam se da će neko na kraju skupiti snage da ispita ulogu tog čoveka kod Đinđića.

Šta vi znate o njemu i „ulozi“?

- Janjuševića poznajem iz Sarajeva. Tačnije, s Ilidže iz 1992. godine, kad je bio običan operativac i vozač u tadašnjoj Službi. Sad, kad pogledam kakvu je ulogu imao kod premijera, nešto mi se ne uklapa! Setimo se samo njegovih uloga u raznim mahinacijama tadašnje vlade u vezi s prodajom ili upropašćivanjem mnogih firmi po Srbiji. Uostalom, sasvim lepo se Janjušević snašao i u Sloveniji. Da ne kvarimo!

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.