NOVA EPIDEMIOLOŠKA ODLUKA TIČE SE SVIH GRAĐANA: Hrvati prelomili, odlučeno ko prima jednu dozu vakcine a ko dve!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Apr.2021, 12:56

NOVA EPIDEMIOLOŠKA ODLUKA TIČE SE SVIH GRAĐANA: Hrvati prelomili, odlučeno ko prima jednu dozu vakcine a ko dve!

U Hrvatskoj je službeno odlučeno da osobe koje su prebolele kovid treba da dobiju samo jednu dozu vakcine, a ne dve

- Sada već ima dovoljno podataka o tome da druga doza nakon oporavka od bolesti ne doprinosi nivou antitela - rekao je na konferenciji za novinare direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak.

Drugu dozu vakcine, prema njegovim rečima, treba da primi osoba koja je u međuvremenu obolela i to tri do šest meseci po ozdravljenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
- Naša preporuka je da osobe koje su primile prvu AstraZenece prime i drugu dozu - rekao je Capak.

- Svi koji su preboleli bolest dobiće jednu dozu cepiva, to je službena odluka. Podaci o trajanju imuniteta nakon bolesti govore da je to 3-6 meseci, a mi smatramo da je taj imunitet u šest meseci dovoljan - rekao je direktor HZJZ.

Zaključno s 29. aprilom utrošeno je 872.726 doza, a vakcinisano je 682.757 osoba. Prvu dozu primilo je 490.230 osoba, dok je drugom 189.969 osoba. Za 2.558 osoba nema podataka o tome kojom dozom su imunizovane

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.