NOVA EPIDEMIJA PRED VRATIMA, DECA NAJUGROŽENIJA! Ovaj grad u najvećem problemu: Mogla bi da dovede do desetina hiljada slučajeva

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2023, 16:36

NOVA EPIDEMIJA PRED VRATIMA, DECA NAJUGROŽENIJA! Ovaj grad u najvećem problemu: Mogla bi da dovede do desetina hiljada slučajeva

Stepen imunizacije toliko je opao da postoji realna opasnost od izbijanja epidemije.

Prema upozorenju Britanske zdravstvene agencije za bezbednost (UKHSA), London je suočen s velikom epidemijom morbila koja bi mogla imati ozbiljne posledice.

Analiza UKHSA pokazuje da, bez poboljšanja stope vakcinacije protiv morbila, u glavnom gradu bi moglo biti između 40.000 i 160.000 slučajeva ove bolesti. To bi moglo rezultirati desetinama smrtnih slučajeva i hiljadama >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << hospitalizacija.

Morbile su ozbiljna infekcija koja može dovesti do komplikacija, posebno kod male dece i onih sa oslabljenim imunološkim sistemom. Zbog nedovoljne stope vakcinacije, postoji veliki rizik od epidemija u Londonu. U prvih šest meseci ove godine zabeležen je porast slučajeva morbila, a većina tih slučajeva bila je u Londonu. Male boginje mogu dovesti do ozbiljnih bolesti, a deca su posebno podložna komplikacijama.

Velika Britanija je daleko od cilja Svetske zdravstvene organizacije koji se odnosi na imunitet stada, a taj cilj je postignut s 95% vakcinacije.

Stopa vakcinacije prvom dozom MMR vakcine kod dece uzrasta od dve godine u Engleskoj iznosi samo 85,6%, što je najniži nivo u poslednjih deset godina. Ovo stvara veliki rizik jer se boginje lako šire kada je stopa vakcinacije niska.

Posebno visok rizik od morbila postoji među mladima između 19 i 25 godina, koji su bili izloženi dezinformacijama o vakcinama prethodnih godina. Do sada su oni imali korist od "imuniteta stada", ali ta zaštita nestaje kada je stopa vakcinacije niska.

Van Londona, rizik od velike epidemije je nizak prema modeliranju UKHSA, ali postoji mogućnost manjih epidemija u određenim populacijama kao što su tinejdžeri, mladi ljudi i nedovoljno vakcinisane grupe.

Kako bi se sprečila epidemija, Britanska zdravstvena služba (NHS) je pokrenula nacionalnu kampanju za podsticanje prihvatanja MMR vakcine. Roditelji čija deca nisu vakcinisana trebaju se obratiti zdravstvenim ustanovama kako bi obavili vakcinaciju.

Takođe je važno da roditelji provere da li su njihova deca u potpunosti vakcinisana sa dve doze MMR vakcine, koja pruža 99% doživotne zaštite. Svako ko nije vakcinisan treba zakazati termin što je pre moguće.

Ospice se lako šire, ali se mogu sprečiti vakcinacijom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Nova epidemija pred vratima: Raste broj slučajeva, deca najugroženija

Izvor: B92, 15.Jul.2023, 08:02

Stepen imunizacije toliko je opao da postoji realna opasnost od izbijanja epidemije.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.