NOTORNO BRUTALAN ČAK I PO RUSKIM STANDARDIMA Raznolika prošlost uhapšenog generala Sergeja Surovikina

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jun.2023, 09:57

"NOTORNO BRUTALAN ČAK I PO RUSKIM STANDARDIMA" Raznolika prošlost uhapšenog generala Sergeja Surovikina

Surovikin je jedan od najsposobnijih oficira svoje generacije, sa reputacijom onog koji rešava probleme.

Sergej Surovikin, poznatiji kao "general Armagenden", koji je navodno uhapšen, ima reputaciju ekstremnog čoveka.

Podsetimo, ruski mediji su juče objavili da je Surovikin nestao još u subotu, jer je navodno povezan s pobunom ruske grupe plaćenika, načelu s Jevgenijom Prigožinom.

Ima reputaciju ekstremne čvrstine, a jedan od Surovikinovih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << podređenih izvršio je samoubistvo u njegovoj kancelariji nakon "čitanja bukvice".

Surovikin (56) ima prilično raznoliku prošlost. Nakon puča protiv Mihaila Gorbačova 1991. proveo je sedam meseci u pritvoru, jer je troje demonstranata poginulo kad se Surovikin silom probio kroz njih, navodi portal Galeoti.

Četiri godine kasnije osuđen je zbog krađe i prodaje službenog oružja, iako je ta optužnica kasnije ukinuta.

🇷🇺🎖️ "Per il coraggio, l'audacia e l'altruismo dimostrati nell'adempimento del dovere militare" - Putin ha conferito al comandante del gruppo di truppe nella zona dell'operazione militare speciale, l'Eroe della Russia Sergej Surovikin, l'Ordine di San Giorgio, di terza classe. pic.twitter.com/mJ9v6jl0cH

— Un altro punto di vista (@orsobrunoUAPDV) December 31, 2022

Od 2008-2010. bio je zadužen za Glavnu operativnu direkciju Generalštaba, što je često znak hijerarhijskog uspona, a 2012. je dobio zadatak da osnuje novu vojnu policiju.

Pet godina kasnije Surovikin je stavljen na čelo ruske grupe snaga u Siriji, za šta mu je dodeljena medalja Heroj Ruske Federacije, a po povratku je postao komandant VKS. Ovo je bio veoma neobičan izbor, ali je odražavao rusku želju za boljom koordinacijom vazduhoplovnih i kopnenih snaga.

Postojao je osećaj da Surovikin može da razbije stare navike i natera vazduhoplovne snage da maštovitije razmišljaju o budućnosti vazdušnog ratovanja.

Surovikinova druga misija na čelu snaga u Siriji 2019. skrenula je pažnju na njega kao potencijalnog budućeg načelnika Generalštaba.

- Karijeru Surovikina u poslednjih trideset godina prate navodi o korupciji i brutalnosti - napisali su zvaničnici britanske obaveštajne službe u nedavnom izveštaju.

Top Russian General Sergey Surovikin has been arrested in connection with the failed mutiny, according to unconfirmed reports. pic.twitter.com/YimGmmh29P

— Russian American Daily (@RussiaUSA) June 29, 2023

Britansko Ministarstvo odbrane ga je po najnovijem imenovanju ocenilo kao "notorno brutalnog i korumpiranog generala čak i po standardima ruske vojske".

Sergej Surovikin je rođen 1966. u Novosibirsku. Završio je Omsku višu vojnu komandnu školu 1987. Diplomirao je na Vojnoj akademiji Frunze 1995, a sedam godina kasnije na Vojnoj akademiji Generalštaba.

Dobitnik je više odlikovanja, uključujući odlikovanje Heroja Ruske Federacije u decembru 2017.

Oženjen je i ima dve kćerke.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.