NOTORNI LAŽOV!

Izvor: Kurir, 15.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOTORNI LAŽOV!

Uprkos negiranju Ričarda Holbruka da je potpisao sporazum sa Radovanom Karadžićem da neće biti gonjen ukoliko se povuče iz politike, sagovornici Kurira tvrde da taj papir zaista postoji

BEOGRAD - Američki diplomata i jedan od tvoraca Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk negirao je da je sklopio sporazum s optuženim za ratne zločine u BiH Radovanom Karadžićem.

- Nisam sklopio nikakav sporazum s Karadžićem, on je ratni zločinac. On je Osama bin Laden Evrope >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << - izjavio je Holbruk za državnu televiziju BiH i dodao da je sam Karadžić izmislio i plasirao priču o tome da je postigao dogovor s njim.

Dragan Čavić, nekadašnji predsednik Republike Srpske i Srpske demokratske stranke (SDS), tvrdi da američki diplomata ovom izjavom demantuje samog sebe, jer je u svojoj knjizi „Završiti rat“ (koja je prevedena na srpski) opisao nastanak tog sporazuma.

- Holbruk u knjizi piše o sastanku koji je 1996. imao sa Slobodanom Miloševićem u Dobanovcima, a kome su prisustvovali Aleksa Buha, tada šef diplomatije RS, i, čini mi se, Momčilo Krajišnik. Holbruk je ultimativno tražio da se Karadžić povuče iz političkog i javnog života, da napusti mesto predsednika Srpske i predsednika SDS. To je bio uslov da se dozvoli toj stranci da učestvuje na izborima u septembru. Jovica Stanišić, šef srpske Državne bezbednosti, helikopterom je otišao na Pale, odneo taj papir Karadžiću i vratio ga potpisanog u Dobanovce - prepričava Čavić sadržaj knjige.

Potom je, kako kaže, usledilo povlačenje Karadžića, da bi na mesto predsednika RS umesto njega došla Biljana Plavšić, dok je stranku preuzeo Aleksa Buha. Odmah zatim Robert Frovik, tadašnji šef misije OEBS i predsednik izborne komisije, dozvolio je učešće SDS na izborima.

Profesor Kosta Čavoški, predsednik Međunarodnog odbora za istinu o Radovanu Karadžiću, tvrdi da postoje pouzdani dokazi da je taj sporazum potpisan.

- Ričard Holbruk je notorni lažov! Taj dokument su videli i svedoci, među njima je Aleksa Buha. Faksovi su išli od Beograda do Pala jer je sporazum usaglašavan do izrade konačne verzije - uverava Čavoški.

I Svetozar Vujačić, advokat porodice Karadžić, kaže da ne treba verovati američkom diplomati.

- On je najveći šiptarski i antisrpski lobista! On sve radi za pare. Tako je radio kad je potpisivao sporazum, tako radi i sada kada ga negira. Holbruk pokušava da se opere zbog tog dogovora, ali njegovo postojanje nije teško dokazati. Postoji i nekoliko svedoka koji su prisustvovali potpisivanju - zaključuje Vujačić.[ antrfile ]

GARANCIJE RADOVANU KARADŽIĆU

Kako su pisali mediji, Radovan Karadžić i Ričard Holbruk potpisali su maja 1996. sporazum kojim je predviđeno da se Karadžić povuče sa funkcija i preseli na „usmeno dogovorenu lokaciju u RS ili SR Jugoslaviji“. Prema sporazumu, čiji je faksimil više puta objavljivan, Karadžiću je trebalo da bude obezbeđeno 600.000 dolara u lokalnoj valuti na ime troškova života za period od šest godina i dodeljen rezidencijalni objekat na lokaciji koja je prethodno dogovorena usmenim sporazumom. „Tu lokaciju čuvaće najmanje šestoro ljudi, koji su dužni da ga obaveste o svakom eventualnom narušavanju njegove bezbednosti“, navedeno je u sporazumu.

I Karla znala za dil

Vlado Nadaždin, bivši šef kabineta nekadašnjeg ministra spoljnih poslova SRJ Milana Milutinovića, tvrdio je da je video dokument koji su potpisali Karadžić i Holbruk, a u kome se navodi da Haški tribunal nije nadležan za Karadžića. Florans Artman, bivša portparolka Haškog tužilaštva, pisala je o tom dogovoru u svojoj knjizi „Mir i kazna“. Čak je i glavna tužiteljka Karla del Ponte izjavila da „postoje osnovane sumnje“ da su Amerikanci napravili dil sa Karadžićem. Slično je izjavio i Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.