NOĆNA MORA ZA TENKOVE: Kinezi razvili novu bojevu helikoptersku raketu velikog dometa i izuzetne preciznosti (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2020, 15:29

NOĆNA MORA ZA TENKOVE: Kinezi razvili novu bojevu helikoptersku raketu velikog dometa i izuzetne preciznosti (VIDEO)

Prvo testiranje uspešno završeno

Kina je nedavno uspešno testirala novi tip helikopterske rakete zemlja-vazduh koja je na vodećem svetskom nivou. Raketa ima neverovatno veliki domet, preciznost i razornu moć i predstavlja pravu noćnu moru za tenkove i utvrđenja.

Novi tip helikoptera, koji su deo još tajnog projekta, ispalili su novu vrstu projektila u sklopu testiranja na poligonu "Alxa" u severnom kineskom regionu. Tokom testiranja sa velikih udaljenosti raketa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je precizno pogodila metu i time je prvo testiranje uspešno završeno.

- Ovakvu vrstu helikopterskih raketa nema niko u svetu - dodaje se u izveštaju u kojem se citira službenik koji je bio deo tima za testiranje.

U izveštaju nisu obelodanili sve mogućnosti i karakteristike rakete.

Fu Kinšao, kineski vojni ekspert, navodi da bi raketa mogla da se nazove "najboljom na svetu" samo ako poseduje karakteristike koje je čine efektivnom na veoma velikim udaljenostima, da poseduje najsavremeniji sistem za navođenje i razornu bojevu glavu koja može da uništi i najveće oklope tenkova.

Fu dodaje da nije iznenađenje da je Kina razvila najbolju helikoptersku raketu na svetu nakon što su predstavljene mogućnosti njene prethodnice, rakete iz serije "HJ".

Kineska narodnooslobodilačka armija u svom naoružanju ima veliki broj različitih tipova tenkova i helikoptera, uključujući i modernizovane helikoptere tipa Z-19.

Koliko kineska vojska računa na ulogu helikoptera u eventualnom sukobu dodatno govori činjenica da proizvode i amfibije koje mogu da prevoze helikoptere kako bi povećali njihov učinak i preko mora, dodaju stručnjaci.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.