NOĆ U FRANCUSKOJ NEŠTO MIRNIJA: Makron izdao hitno naređenje ministrima

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2023, 07:36

NOĆ U FRANCUSKOJ NEŠTO MIRNIJA: Makron izdao hitno naređenje ministrima

Na zahtev Makrona, premijerka Elizabet Born će danas  primiti predsednike poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini.

Francuski predsednik Emanuel Makron naložio ministrima na sinoć održanom hitnom sastanku vlade da ministri nastave da čine sve kako bi se uspostavio red i garantovao povratak bezbednosti i mira u francuskim gradovima, gde već šest dana traju nemiri izazvani policijskim ubistvom maloletnog Naela M.

Predsednik Francuske je ukazao da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "vlada mora i dalje danonoćno da bude uz policiju, žandarme, sudije, činovnike i vatrogasce".

- Moramo prvo da odvojimo vreme da okvalifikujemo događaje pre nego što donesemo zaključke - poručio je šef države najvišim francuskim zvaničnicima.

Na zahtev Makrona, premijerka Elizabet Born će danas  primiti predsednike poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, preneo je BFMTV.

Protekla noć bila je mirnija nego prethodne i policija je privela svega 78 izgrednika, skoro 10 puta manje nego u noći iz subote na nedelju.

Brand new cars were set on fire in France.

Chaotic protests have been happening in France since Tuesday when a 17-year-old Algerian boy was shot dead in Nanterre, France. Since then around 2,800 people have been arrested according to the Associated Press.pic.twitter.com/R6Sc5LOa3D

— Information Worldwide (@InfoEarthwide) July 2, 2023

U Parizu je uhapšeno oko 20 izgrednika, ali na mestima na kojima su se prethodnih dana žestoko sukobljavali demonstranati i policija noćas je bilo relativno mirno, navodi BFMTV.

Samo u noći sa subote na nedelju uhapšeno je 719 ljudi, povređeno je 45 policajaca i žandarma, zapaljeno je 577 vozila i 74 objekta, dok je na javnim putevima zabeležen 871 požar, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nakon što je u nedelju uveče primio premijerku Elizabet Born i sedam ministara, predsednik države Emanuel Makron danas će se sastati sa predsednikom Senata Žerarom Laršeom, a zatim i sa Jael Bron-Pive, predsedavajućom Narodne skupštine.

Makron će u utorak će primiti u Jelisejskoj palati i 220 gradonačelnika i predsednika opština u kojima su se proteklih dana demonstranti žestoko sukobljavali sa policijom i palili automobile i kuće, saopšteno je iz predsedničke administracije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.