NKD: Jedan od najvećih problema u Srbiji dugo čekanje rezultata testiranja na kovid

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jul.2020, 12:20

NKD: Jedan od najvećih problema u Srbiji dugo čekanje rezultata testiranja na kovid

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) iz Niša upozorila je danas da je jedan od najozbiljnijih problema tokom jula u gotovo svim lokalnim zajednicama u Srbiji dugo čekanje na rezultate testova na virus kovid-19.

U saopšenju NKD-a se navodi da u svim većim gradovima u Srbiji više stotina ljudi čeka na rezultate testova i više od nedelju dana, a redovi za davanje uzoraka ozbiljno ugrožavaju zdravlje pacijenata i prolaznika.

"Ova pojava kompromituje i zvaničnu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << statistiku o obolelima i preminulima od kovida-19, usled pojavljivanja zakasnelih rezultata u statistici, kada zapravo ovi podaci verovatno više i ne važe", naglasili su u NKD-u.

Takva praksa skupo košta građane kroz nesvrsishodnu budžetsku potrošnju, a u potpunosti onemogućava lokalne krizne štabove da koriste podatke prilikom donošenja odluka.

NKD je takođe upozorio, da je neformiranje lokalnih vlasti, skoro mesec dana nakon izbora, unelo dodatnu nesigurnost u funkcionisanje institucija.

"Sve je više primera da pojedini lokalni funkcioneri, koji pretpostavljaju da neće ostati na svojoj poziciji, uopšte ne rade svoj posao. Sa druge strane, glas lokalnih samouprava koje zahtevaju bolju podršku centralnih vlasti u borbi protiv virusa kovid-19 se ne čuje u medijima, niti nailazi na odgovarajuću reakciju Beograda", kazali su u NKD-u.

U toj organizaciji su upozorili da su mere Vlade Srbije za podršku ekonomiji skoro u potpunosti mimoišle poljoprivredu i kulturu, u kojima je, kako su kazali "stanje izuzetno teško bez nade da je moguće očekivati oporavak do kraja godine".

"Ostalo je nejasno i kako će i preduzetnici iz drugih oblasti nastaviti poslovanje nakon što iscrpe pakete državne pomoći. Posebno je zabrinjajavuća situacija za radnike u neformalnoj ekonomiji koji nisu mogli da dobiju odgovarajuću državnu podršku, a koji su u velikom broju ostali bez posla usled krize", istaknuto je u saopštenju NKD-a.

Sa druge strane, dodali su u NKD-u, za pohvalu jesu ljudi, odnosno njihova filantropija i spremnost da se pomognu ugroženima.

"Građani prikupljanjem novca i drugih oblika humanitarne pomoći, kao i kroz svoje aktivističke akcije, značajno doprinose da njihove lokalne zajednice lakše prežive epidemiju i njene posledice", naveli su u NKD-u.

NKD je pohvalio apoteke širom Srbije koje obezbeđuju da građani imaju pristup svim potrebnim zaštitnim sredstvima kojima je, nakon ukidanja vanrednog stanja, snižena cena ostala nepromenjena.

"Zabrinutost stvara to što je veliki broj građana koji su, po ukidanju vanrednog stanja, prestao da nosi maske u situacijama kada je to preporučeno. Lažne vesti koje se šire internetom, loš primer koji dobijaju od strane državnika i stručnjaka koji se učestalo pojavljuju u medijima bez maski, kao i proglašenje pobede nad koronom uoči izbora svakako su doprineli ovom problemu", dodaje se.

Oni su apelovali na predstavnike vlasti da pravilno upotrebljavaju zaštitne maske kako građane ne bi dovodili u konfuziju oko neophodnosti i pravilnosti njihovog nošenja.

"Ako vlast prva ne poštuje preporuke struke, kako to mogu da očekuju od drugih", zapitali su.

U NKD-u su kazali da su do informacija o "sadašnjem trenutku i realnosti lokalnih zajednica tokom borbe sa korona virusom" prikupili iz 10 većih gradova i opština u Srbiji - Niša, Valjeva, Kruševca, Negotina, Majdanpeka, Kragujevca, Pirota, Zaječara, Novog Pazara i Užica.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

NKD: Slabo poštovanje mera, dugo čekanje na test i tehnička vlast - pokazatelji lošeg stanja na lokalu

Izvor: JužneVesti.com, 17.Jul.2020

Relaksacija građana i slabo poštovanje mera, dugo čekanje na testiranja na kovid 19, institucionalna kriza neformiranjem novih lokalnih vlasti, kao i teško stanje u poljoprivredi i kulturi, jasni su pokazatelji, kako kažu u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju, lošeg stanja u lokalnim zajednicama...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.