NJUZVIK: SRBIJA ZA SADA POBEĐUJE

Izvor: Kurir, 17.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NJUZVIK: SRBIJA ZA SADA POBEĐUJE

NJUJORK - Iako su velike i bogate države kao SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i još dvadesetak drugih...

NJUJORK - Iako su velike i bogate države kao SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i još dvadesetak drugih zemalja dosad priznale nezavisno Kosovo, to zamagljuje ključnu činjenicu da, dok Kosovo uglavnom dobija bitku za priznanje u Evropi, Srbija pobeđuje u ostatku sveta, piše njujorški nedeljnik Njuzvik.

„Velika većina od 192 članice UN >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nisu priznale Kosovo, ili ćuteći, ili direktnim odbijanjem. Čak i neki lojalni saveznici Amerike odbacili su nezavisnost ili se nisu oglasili o Kosovu, uključujući Izrael i Kanadu, kao i neke članice EU i NATO, npr. Španija, Kipar i Slovačka“, piše njujorški nedeljnik u najnovijem izdanju.

„Brazil, Kina i Indija odbili su da priznaju novu državu, a Rusija nije samo odbacila nezavisnost Kosova već je postala i predstavnik Srbije u Savetu bezbednosti UN, obećavši da će staviti veto na svaku rezoluciju kojom bi se razjašnjavao status pokrajine ili bi joj se davao definitivni simbol suvereniteta, a to je stolica u UN“, ističe list.

Srbija sada „pokušava da preinači proglašenje nezavisnosti Kosova, što je, praktično, bez presedana u istoriji diplomatije“, ocenjuje Njuzvik i dodaje kako srpski zvaničnici vraćaju ambasadore iz zemalja koje priznaju Kosovo i lobiraju da se zaustavi dalje priznavanje, tvrdeći da je to bio nezakonit čin i opasni presedan.

Njujorški magazin prenosi da je u govoru u Savetu bezbednosti UN održanom prošle nedelje srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić apelovao na države koje su već priznale Kosovo da još jednom razmisle, a na one koje nisu, da to ne čine.

„Srbija je u tome do sada bila izuzetno uspešna“, ističe Njuzvik.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.