NJENO UBISTVO UJEDINILO BALKAN! Šejla upucana pred očima porodice, Đokaj priznao: Da mogu vratiti vreme, samo bih sebi oduzeo život

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Mar.2023, 14:55

NJENO UBISTVO UJEDINILO BALKAN! Šejla upucana pred očima porodice, Đokaj priznao: Da mogu vratiti vreme, samo bih sebi oduzeo život

Suđenje se nastavlja u ponedeljak.

Pred podgoričkim Višim sudom optuženi Ilir Đokaj priznao je ubistvo Šejle Bakije. On je naveo da će da pojasni šta je sve prethodilo tom tragičnom događaju i sudu zatražio da mu se dozvoli da u svoju odbranu priloži i crteže koje je on crtao, a koje smatra značajnima za ovaj postupak.

Đokaj se u svom iskazu pozivao i citirao sadržaj dnevnika Šejle Bakije i kazao da to čini jer njegova reč ne vredi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << više. On je naveo da je ona detaljno pisala o njihovoj borbi da opstanu i da je navodila da njoj njegov krst ne smeta. On je naglasio da je njegova porodica, a i on, poštovala veru Šejle Bakije i da dok je živela kod njega su poštovali njeno vreme za molitve i da su prekinuli da kupuju svinjsko meso.

Tužiteljka Ana Rdović je reagovala i kazala da optuženi citira dnevnik koji je dokaz u postupku, na šta je advokat Srđan Lješković ukazao da je taj dnevnik tužilaštvo nepreveden predalo sudu, na albanskom jeziku. Tokom današnjeg ročišta, optuženi je nekoliko puta kazao da se ne oseća dobro i zatražio par minuta vremena da se oporavi.

- Poštovani sude, zbog obe porodice, prijatelja i rodbine dužan sam da ispričam moju i Šejlinu priču, iako sam ja sada ovde pred vama samo prazna crna rupa od čoveka. Svestan sam da sam nanio jad i mojoj i Šejlinoj porodici i da mogu vratiti vreme, samo bih sebi oduzeo život, samo da je ostala živa moja Šejla - kazao je Đokaj i nakon toga pojasnio kako je upoznao Šejlu Bakiju.

Đokaj je naveo sudu da njenu snagu, lepotu i dobrotu samo će moći da vide u njegovim delima - slikama. Đokaj je kazao da je porodica stradale Šejle bila protiv njihove veze.

- Rekli su on je slikar, ali druge vere... Jedino je njena majka pomogla u početku u vezi nas. Pomogla nam je na svaki mogući način. A onda kada je videla da imamo ozbiljnu vezu, kada je shvatila da nam nema razdvajanja poželela je da mi nju zabrani od mene - kazao je Đokaj.

Ilir Đokaj je tokom iznošenja svoje odbrane sudu više puta citirao navode iz dnevnika. Kako je naveo dnevnika Šejle Bakije, u kojem je prema njegovim rečima ona pisala o trenucima vezanih za njega.

Citati iz pomenutog dnevnika, koji je u ovom predmetu predložen kao dokaz, koje je danas Đokaj naveo:

- Moja će deca slaviti više puta u godini, a ja ću biti srećna. Ja ne marim za njegov krst, ne jer od kada ga volim on je moja vera. Ako se odreknem njega, šta nam ostaje, da se u drugima tražimo prazno lutamo.

- Zabranili muškarca kojeg volim, spalili mi kosu, krv vadili. Malo je žalosno što ovo pričam ali je istina nadam se da R. neće proći sve ovo čega sam se ja nagledala i što preživljavam. Ne bi mogla početi život bez nje samo pomislim da će mi i nju zabraniti.

- Dok slušam majkine teške reči u glavi samo mislim kako da umrem, sve bih razbila da mogu, dok mi priča o tome i daje mi da biram ili nas ili njega. Žao mi je jer će znam da će da pati i da me traži. Smetnja je njegova porodica.

- Pre par dana tata me pitao zašto su mi pocrnele oči i zašto neću da ustanem iz kreveta. A kako neće pocrneti kada sam i zadnju suzu pustila... Ima neko vreme da ne pričam sa majkom, škola mi je zabranjena..

- Oče, ja samo što nisam umrla, ali ti to ne vidiš.

Đokaj je naveo da je Šejla Bakija dva puta odlazila od kuće kod njega. On je dodao da je prvi put na zahtev njene porodice odveo Šejlu kod njih, u njen dom.

- Jednog dana, pojavila se na vratima moje porodične kuće sa malom kesom stvari i rekla da je pobegla od kuće, da hoće samo sa mnom da živi. I počeli smo zajedno da živimo, a ja sam bio najsrećniji na svetu, iako sam svestan da je pobegla. Rešio sam da je čuvam dok sam živ. Kako je Šejla druge vere, svi ukućani su poštovali njene termine za molitvu, a u kući smo prestali da jedemo i kupujemo svinjsko meso - kazao je optuženi.

Zatim je naveo da su nakon nekog vremena otišli da žive na području Budve i da su raskinuli na zahtev Šejle Bakije jer su joj, kako navodi optuženi, stizale ružne poruke za njega i njegovu porodicu.

- Pokušao sam poštovani sude, tako mi svega što više nemam, da živim normalno... onda, možda je prošlo nedelju dana, dobio sam sa nepoznatog broja poruku od Šejle, kako želi da se vidimo... Rekla mi je da njeni joj ne daju da ima telefon, da ne sme da izlazi iz kuće bez pratnje, a saznao sam i da ako pregazi njihovu reč, više nikad joj neće dati da vidi njene sestre i u njoj sam vidio pravi strah - naveo je optuženi.

On je dodao da je ona pred njima glumi kako joj nije stalo do njega.

- Ovo se dešava nakon što je njen otac u njeno ime podneo krivičnu prijavu protiv mene. To je trajalo neko vreme, uz dosta problema. Pretili su mi njen otac i neki nepoznat njen drug ispred suda tada... Tada sam počeo da se raspitujem kako da nađem pištolj, kao zaštitu i preko nekog momka, kupio sam ga za 400 evra. Momak koji mi je doneo pištolj, rekao je da je napunjen i pokazao kako se puca. Ja nikad svom životu nisam pucao i nisam imao oružje, to što je bilo u njemu metaka to sam i jedino imao - naveo je Đokaj.

Kobnog dana je, kako je kazao, nakon druženja sa prijateljima video auto Šejline majke.

 - Vidio sam Šejlu, a u krilu je držala mlađu sestru. Skrenuo sam levo da se pozdravim, jer su stale a njena majka je izašla iz auta i pričala sa nekom ženom, međutim njena majka je videla moju nameru i joj nije dozvolila... Tada sam odlučio da se suočim sa Šabom, Šejlinim ocem, da popričamo i da se reši jednom ova agonija. Svratio sam do benzinske pumpe kako bih ga pozvao na telefon, ali u tom telefonu nisam imao njegov broj, zbog čega odlučujem da pođem do njihove kuće. Dok sam prilazio autom video sam da njena majka ulazi u kuću, a Šejla mi ponovo mahne rukom i ja da dođem - rekao je optuženi.

Nakon toga je naveo da su ispred kuće Šejle Bakije njen otac i baba počeli da ga snimaju telefonom i da mu je njena baba agresivno upućivala reči zbog čega je otac od Šejle upozorio da uđe u kuću. Đokaj je naveo da im je rekao da je došao da mirno razgovaraju.

Đokaj je kazao sudu da je baba od Šejle njemu rekla: "znaš li ti da ćeš da dovedeš do toga da ja tebe ili mene u grob".

- Tada je Šabo rekao "Nije mi jasno šta ti hoćeš" a ja mu odgovaram "Šabo kad si nas jednom prihvatio, nije trebalo da joj kažeš da nema gde da se vrati", gde mi Šabo kaže "Vidi da vas ja prihvatim ponovo da ona pođe, a ne da mi... tu je opsovao... pa kad bi mrtva bila ne bih to uradio više". A onda ponovo baba unosi mi se prstom preteći kaže: "A nemamo je kome dati, tako mi kostiju oca što je pepeo postao ubiću te, zašto da vama krivicu ostavlja ova budala, zbog jedne budale da mi svi postanemo budale "- naveo je Đokaj i dodao da je tada Šejla rekla babi: " Ko si ti da nekome kažeš da je budala i uđi unutra".

Đokaj je dodao da je bio uplašen jer je Šabo gledao ispod stola, "gde sam počeo da sumnjam da nešto ima ispod".

Kada je došao tren da optuženi Đokaj govori o momentu kada je došlo do upotrebe pištolja, kada je on pucao, pri čemu je stradala Šejla Bakija, zatražio je od suda uznemiren da sedne jer se ne oseća dobro. Na pitanje sudije može li da nastavi optuženi je jecao.

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.