NJEMU JE KRENUO TROMB KOJI JE ZAPUŠIO GLAVNE KRVNE SUDOVE U PLUĆIMA Zdravstveno stanje generala Lazarevića zabrinjavajuće

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2023, 16:33

"NJEMU JE KRENUO TROMB KOJI JE ZAPUŠIO GLAVNE KRVNE SUDOVE U PLUĆIMA" Zdravstveno stanje generala Lazarevića zabrinjavajuće

Legendarni komandant Prištinskog korpusa general Vladimir Lazarević hitno je prebačen juče na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu.

- Svaka prognoza kod plućne embolije je neizvesna, ovo je tek prvi dan otkako se ocu to dogodilo, lekari na VMA daju sve od sebe - kaže za Kurir hematolog dr Milan Lazarević, sin generala Vladimira Lazarevića (73), koji je juče hitno prevezen iz Niša na Vojnomedicinsku akademiju u Beograd.

Dr Lazarević navodi i da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je general svestan i komunikativan, ali da je još u šoku šta se dogodilo i strahu kako će dalje da se odvija.

- Na kiseoniku je, ima običnu kiseoničku masku. Plućna embolija je maltene najteže stanje u medicini, niko živi ne može da da prognoze. Ocu je zapravo krenuo tromb koji je zapušio glavne krvne sudove u plućima, što je embolija. To se dogodilo juče pre podne, kod kuće u Nišu. Srećom bio sam s njim i odmah prepoznao simptome jer je počeo da se žali da ga guši - objašnjava dr Lazarević i podseća da je general pre godinu dana imao moždani udar.

Odmah je, navodi, oca odveo u UKC Niš, gde mu je urađen skener.

- Međutim, tehnički snimak nije lepo uspeo. Bez obzira na to što nisam imao potvrdu sa skenera da je reč o emboliji dao sam mu terapiju za akutnu trombozu i otišli smo u hitnu službu na VMA. Tamo je na skeneru potvrđeno ono čega sam se i plašio - embolija pluća. Bilo kakva prognoza je nezahvalna, sve je neizvesno. On je dobro u smislu da nema dodate komplikacije, ali ni to nije nikakva garancija. Svestan je, ne traži i ne priča ništa posebno, još je u šoku od svega što se desilo, čeka i on da vidi kako će da se odvija. Još je rano da bi mogao da oseti boljitak - navodi dr Lazarević.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.