NJEGA JE MARE MESAR DRŽAO NA OKU Dvojica policajaca radili prljave poslove za klan, sve slali preko Skaja: Imaju ga za Popa

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Apr.2023, 07:13

NJEGA JE MARE MESAR DRŽAO "NA OKU" Dvojica policajaca radili prljave poslove za klan, sve slali preko Skaja: Imaju ga za Popa

"Bio nekad lud, sad je Purke pub"

Avgusta 2020. godine policajac Aleksandar Purković je po nalozima i instrukcija dobijenih od Marka Miljkovića, jednog od šefova kriminalne grupe koja se tereti za sedam ubistava, otmice, silovanje i druga teška krivična dela, izvršio proveru u sistemu podataka policije o Nikoli Vušoviću, inače osumnjičenom vođi vračarske kriminalne grupe. Surovom klanu poslao je podatke i fotografije Vušovića putem "Skaj" aplikacije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Policajci Aleksandar Purković zvani Purke i Nikola Vračević zvani Vrač od početka juna 2020. godine, pa sve do oktobra iste godine, postali pripadnici organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, protiv kojih se vodi postupak.

Njihov zadatak, kako je navedeno u optužnici, bio je da obeveštavaju jednog od šefova grupe Marka Miljkovića o podacima koji su im bili dostupni iz strogo poverljivih policijskih sistema. Poverljive podatke o različitim osobama, među kojima je i vođa vračarske kriminalne grupe Nikola Džoni Vušović, policajci su Miljkoviću dostavljali preko kriptovane aplikacije "Skaj" u kojoj je Purković bio upisan kao "Šerif".

- Proverio je Vrač, da je za njim Treće odeljenje raspisalo potragu, kao i da ima Interpolovu poternicu za ubistvo, da ga imaju za Popa i za još nekog u Španiji, i da je "raspisana potraga u februaru 2019, a Pop je ubijen decembra 2018".

Ime Nikole Vušovića, Džonija sa Vračara, godinama se tiho izgovaralo na beogradskim ulicama sve dok novembra 2022. godine nisu uhapšeni pripadnici njegove kriminalne grupe. Do tada, tek ponekad, Vušovićevo ime se pominjalo u kontekstu osobe "kvalifikovane" za komplikovane likvidacije. Ipak, uspeo je da izbegne hapšenje.

Navodno nije direktno sarađivao sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su ispostava kavačkog klana u Srbiji, ali jeste sa Radojem Zvicerom. Iz prepiski koje je Miljković imao sa policajcem Aleksandrom Purkovićem može se videti da uprkos tome što nisu bili u direktnom sukobu, Miljković je želeo da drži Vušovića "na oku".

Pored informacija o tome da ga "imaju za Popa" – za kog se veruje da je Vladimir Popović zvani Pop, nekadašnji vlasnik kockarnice "Havana" na Slaviji koji je izrešetan u kafiću u Beogradu krajem 2018. godine – policajac Purković Miljkoviću šalje i fotografiju Nikole Vušovića iz policijskog sistema.

Sa druge strane, iako se u optužnici protiv dvojice policajaca ne navodi na koji način su postali članovi organizovane kriminalne grupe Belivuka i Miljkovića, poznato je da je navodno bio u kumovskim odnosima sa Bojanom Markovićem, koji je ubijen u garaži novobeogradskog naselja Belvil.

Za njega se još kaže i da je za nekoliko godina prošao put od heroja koji rizikuje svoj život da bi uhapsio dilera, do prljavog policajca koji je sarađivao sa najsurovijom kriminalnom organizacijom u novijoj istoriji Srbije.

Purković je iz policijske porodice, otac mu je bio u saobraćajnoj policiji, pa je Aleksandar nastavio porodičnu tradiciju. Prvo je bio pripadnik Interventne jedinice beogradske policije, da bi kasnije avanzovao u inspektora i radio je u Policijskoj stanici Palilula. Potom je prekomandovan u Policijsku stanicu Obrenovac, gde je, navodno, stekao neka vrlo korisna prijateljstva sa lokalnim žestokim momcima.

Inače, Purković je svojevremeno dobio čak i grafit na Karaburmi u Beogradu.

- Bio nekad lud, sad je Purke pub - glasio je pomenuti grafit.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.