NISU DOSANJALI SVOJE VELIKE ALBANSKE SNOVE: Oglasila se kancelarija za KIM

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2024, 12:06

"NISU DOSANJALI SVOJE VELIKE ALBANSKE SNOVE": Oglasila se kancelarija za KIM

Ni posle 16 godina.

Jednostarnim proglašenjem otcepljenja Kosova i Metohije od Republike Srbije, na današnji dan pre 16 godina, albanski separatisti - nisu dosanjali svoje velikoalbanske snove, s obzirom da njihova nelegalna građevina nije odmakla daleko - saopštila je danas vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

- Političkom odlukom koja je doneta pre 16 godina nije napadnut samo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, čiji je neotuđiv deo Kosovo i Metohija, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << već je izvršen brutalan atak na međunarodno pravo, kroz pokušaj legalizacije nečeg što je začeto 1999 godine, kada je izvršena NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju, bez dozvole Ujedinjenih nacija - ističe se u saopštenju.

Zato, kako se ističe, jednostrano doneta deklaracija o tzv. nezavisnosti Kosova 2008. godine nije ništa drugo do produžetak nasilja protiv međunarodnog prava i Republike Srbije, koje u raznim oblicima traje do danas.

- Kreiranjem samoproglašenog 'Kosova', na Zapadnom Balkanu je stvoren trajan izvor nestabilnosti i poligon za igre moći onih u međunarodnim krugovima kojima je potreban nerazvijen i fragmentisan jugoistok Evrope, a pre svega slaba i nestabilna Srbija. Ako iko na samoproglašenom "Kosovu" danas iskreno slavi, trebalo bi da se zapita šta slavi, budući da je na današnji dan 2008. godine u Prištini rođen politički fantom, jer tzv. "Kosovo", nikada neće biti ništa više od provizorijuma i nelegalne tvorevine - piše u saopštenju.

Kancelarija za KiM ocenajuje da u sve nestabilnijem svetu današnjice postaje još očiglednije koliko je takozvano "Kosovo" bilo opasan eksperiment i koliko zla je proizvelo i nastavlja da proizvodi, samo zato što je grupa zemalja koje su sponzorisale i tetošile separatiste u Prištini u jednom trenutku pomislila da je iznad međunarodnog prava i da je pozvana da gospodari svetom politikom sile.

- Srbija će, ohrabrena činjenicom da su i pravda i pravo i veći deo čovečanstva na njenoj strani, nastaviti da se svim sredstvima koja joj po međunarodnom pravu stoje na raspolaganju, bori za svoje legitimne državne i nacionalne interese, a to znači i za zaštitu sopstvenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a iznad svega zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, čija se elementarna ljudska prava svakodnevno u samoproglašenoj tvorevini 'Kosovo' gaze i krše, a teror i represija pod vlašću Aljbina Kurtija svakodnevno se intenziviraju - ističe se u saopštenju.

(Tanjug)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.