NISMO GOTOVI, NIŠTA JOŠ NISTE VIDELI Greta Tunberg poslala poruku posle marša u Lozani

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jan.2020, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

''NISMO GOTOVI, NIŠTA JOŠ NISTE VIDELI'' Greta Tunberg poslala poruku posle marša u Lozani

- Nismo gotovi, u to vas možemo uveriti. I s tom porukom dolazimo na Svetski ekonomski forum u Davosu sledeće nedelje.

Švedska aktivistkinja za zaštitu životne sredine Greta Tunberg i više od 10.000 demonstranata marširali su u petak u švajcarskom gradu Lozani, uoči u samita u Davosu gde će se dosta njih zaputiti kako bi podstakli svetske lidere na borbu protiv klimatske krize.

Sedamnaestogodišnjakinja koja je pokrenula pokret Petak za budućnost koji je izazvao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << globalne proteste, osudila je nedostatak vladinih akcija za smanjivanje štetnih emisija pre nego što bude prekasno.

- Dakle, sada smo u novoj godini i ušli smo u novu deceniju, a dosad, tokom ove decenije, nismo videli nikakav znak da dolazi do stvarne klimatske akcije i da se mora promeniti - rekla je Tunbergova u govoru u Lozani.

- Svetskim liderima i onima na vlasti htela bih da poručim da još ništa niste videli. Nismo gotovi, u to vas možemo uveriti. I s tom porukom dolazimo na Svetski ekonomski forum u Davosu sledeće nedelje - dodala je.

Demonstranti su držali transparente s natpisima poput "Probudite se i pomirišite požare" i "Kasno je, ali nije prekasno".

Na stotine aktivista će tokom vikenda krenuti vozovima, a zatim će marširati do Klostersa blizu Davosa, gde će Tunbergova drugu godinu zaredom prisustvovati samitu i ucestvovati na dve panel konferencije.

Klimatske promene i uništavanje životne sredine premašuju rizike koje su svetski lideri naglasili u istraživanju uoci okupljanja globalne elite 2020. godine.

Ovogodišnje okupljanje odvija se dok se u Australiji saniraju posledice najgorih požara u istoriji te zemlje. Dok je tamošnja vlada izbegavala vezu s klimatskim promenama, požari su dodatno zabrinuli javnost zbog zagrevanja planete.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.