NIS ulaže u ekologiju

Izvor: RTS, 08.Feb.2012, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS ulaže u ekologiju

Naftna industrija Srbije planira da do 2015. godine u ekološke projekte uloži 400 miliona evra. NIS završava rekonstrukciju rafinerije u Pančevu u avgustu, kaže Kiril Kravčenko.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko rekao je da ta kompanija planira da do 2015. godine u ekološke projekte uloži 400 miliona evra što je šest i po puta više nego što je planirano kupoprodajnim ugovorom.

Kravčenko je na konferenciji za novinare rekao da će, pored projekata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaštite životne sredine, NIS investirati i u infrastruktrune projekte, modernizaciju benzinskih stanica, kao i projekte energetske efikasnosti.

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji rafinerije u Pančevu biće završeni u avgustu, a početkom novembra će početi da se proizvodi gorivo evropskog kvaliteta, izjavio je Kravčenko.

Prvi čovek NIS-a istakao je da je plan da u 2013. godini godišnja prerada nafte iz te rafinerije bude četiri miliona tona.

Takođe, NIS će u naredne dve i po godine uložiti oko 100 miliona evra u modernizaciju i izgradnju novih benzinskih pumpi u Srbiji.

Ministar ekologije Oliver Dulić rekao je da se realizacijom tih ekoloških projekata značajno smanjena emisija zagađujućih supstanci, a da je prioritet da to bude svedeno na minimum.

Bez obzira na svetsku ekonomsku krizu i njene posledice po našu ekonomiju, investicije u ekologiju se nastavljaju, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, u gradu Pančevu koji je 2008. godine bio jedna od crnih ekoloških tačaka problemi i danas postoje, ali su u značajnoj meri smanjeni zahvaljući investicijama u zaštitu životne sredine u rafineriji.

Tokom 2011. imali smo u Pančevu samo nekoliko slučajeva emisije benzena preko dozvoljenih količina na šta je NIS uvek adekvatno reagovao, ukazao je Dulić.

Precizirao je da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti praćenje i strogu kontrolu u skladu sa zakonom i da će biti sankcionisano sve što bi moglo da ugrozi životnu sredinu i zdravlje građana.

Očekujemo da će realizacijom planiranih investicija NIS-a povećanje koncentracije bilo kojih zagađujićih supstanci u vazduhu vodi i zemljištu biti svedeno na minimum.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.