NIS istražuje naftu u RS

Izvor: RTS, 03.Feb.2011, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS istražuje naftu u RS

Novoformirano zajedničko preduzeće "NIS-a" i "Njeftegazinkora", u Republici Srpskoj, počinje istraživanja, kako bi se potvrdile rezerve od 10 miliona tona nafte u tom srpskom entitetu.

U Republici Srpskoj ove godine će početi istraživanja koja bi trebalo da potvrde postojanje rezervi od 10 miliona tona nafte, najavljeno je na svečanosti u Vladi RS, povodom početka rada novoformiranog preduzeća za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa na teritoriji RS "Jadran - Naftagas".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Istraživanja, od kojih se očekuje da će doprineti energetskoj sigurnosti RS, planirana su u tri regije, a počeće u Posavini.

Generalni direktor "Jadran - Naftagasa" Predrag Radenović precizirao je da će istraživanja  početi na lokacijama od Prijedora prema Brodu i da će se nastaviti prema granici sa Srbijom. 

Istraživanja će trajati do 2013. godine, a u slučaju uspešnih rezultata istraživačkih radova, eksploatacija nafte i gasa u RS mogla bi da počne 2014. godine.

Maksimalna količina proizvodnje na nalazištima, po mišljenju Radenovića, može biti dostignuta do 2020. i trebalo bi da iznosi do 770.000 tona godišnje.

Čelnik "Jadran - Naftagasa" podsetio je da se nafta na teritoriji RS istražuje već oko 100 godina, ali da će sada tečno zlato biti traženo savremenim metoda i novim tehnologijama, zbog čega očekuje da će rezultati istraživanja biti uspešni.

Svečanosti su prisustvovali predsednik i premijer RS Milorad Dodik i Aleksandar Džombić, ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić, generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i generalni direktor "Njeftegazinkora" Jurij Smirnov.

Predsednik i premijer RS izrazili su punu podršku Vlade RS projektu istraživanja nafte u Srpskoj, kao i očekivanje da će to biti uspešna investicija koja će potvrditi da ima nafte u srpskom entitetu.

Ovaj projekat podržao je i ministar Škundrić koji očekuje da će biti potvrđene i veće rezerve nafte od očekivanih.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NIS u potrazi za naftom u Republici Srpskoj

Izvor: Mondo, 03.Feb.2011

"Jadran Naftagas", zajedničko preduzeće Naftne industrije Srbije i "NeftegazInKora", počinje istraživanje i proizvodnju nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.