Izvor: B92, 21.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS I GASPROM POSTIGLI DOGOVOR O ISPORUCI GASA DO SEPTEMBRA

Beograd -- Naftna industrija Srbije u cetvrtak uvece je potpisala ugovor sa ruskim "Gaspromom" o isporukama gasa za drugi i treci kvartal ove godine, izjavio je za Radio B92 generalni direktor NIS-a, Dimitrije Vukcevic. Vukcevic je dodao da je bilo reci i o modalitetima vracanja duga "Gaspromu".

"U razgovorima sa predstavnicima 'Gasproma' postignut je sporazum o isporuci gasa u drugom i trecem kvartalu tekuce godine, tako da cemo imati redovno snabdevanje, a o cetvrtom kvartalu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgovarace se u septembru. Takodje, razgovaralo se o starom dugu koji u ovom trenutku iznosi oko 252 miliona dolara, usaglasavaju se tacne cifre, s obzirom da smo u proteklih godinu dana vratili oko 10 miliona dolara. Dug je na pocetku godine iznosio oko 262 miliona dolara", rekao je Vukcevic.

Generalni direktor NIS-a dodao je da su predstavnici "Gasproma" pokazali zainteresovanost za ulaganje u gasifikaciju, za izgradnju podzemnog skladista gasa u Banatskom Dvoru, i za jos neke investicije. Na pitanje da li je "Gasprom" zainteresovan da deo jugoslovenskog duga pretvori u vlasnistvo nad Metanolsko-sircetnom kombinatu u Kikindi Vukcevic je odgovorio da je bilo reci i o ovom kombinatu, ali modaliteti ucesca Rusa u vlasnistvu ove firme bice tema razgovora buducih susreta. On je dodao da bi bilo logicno da se "Gasprom" pojavi kao strateski partner MSK u Kikindi, jer ga snabdeva gasom, odnosno osnovnom sirovinom. Vukcevic je ocenio da bi "mozda ova firma i propala bez ovakvog strateskog partnera, s obzirom na skup gas i jeftine proizvode koja ona proizvodi".

Razgovori sa ruskim Gaspromom nastavice se u petak, kada ce biti i potpisan protokol o buducoj saradnji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.