NIN-ova nagrada Slobodanu Tišmi

Izvor: RTS, 16.Jan.2012, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIN-ova nagrada Slobodanu Tišmi

Slobodan Tišma dobitnik je NIN-ove nagrade za roman "Bernardijeva soba". To delo izuzetno uverljivo komunicira sa čitaocima, piše u obrazloženju žirija.

Dobitnik ovogodišnje NIN-ove nagrade za roman godine je pisac Slobodan Tišma za roman Bernardijeva soba.

U obrazloženju žirija navodi se da se delo Bernardijeva soba izdvojilo "osobenom perspektivom ljudske izolacije i umetničke samodovoljnosti i izuzetno uverljivo komunicira sa čitaocima". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Slobodan Tišma je izjavio da je velika čast dobiti NIN-ovu nagradu i da svi znaju njenu veličinu i važnost.

"Dosta sam uložio u pisanje koje je trajalo oko dve godine. Trud se isplatio", rekao je Tišma novinarima.

Laureat je rekao da je poezija pre svega njegova umetnička inspiracija, a prozom je počeo da se bavi kasnije, oko svoje 50. godine.

"Pišem svaku knjigu kao da je poslednja, kao da je kraj, i neizvesno je da li ću ikada više išta napisati", rekao je Tišma i dodao da on nikad ništa ne planira, te nastanak njegovih romana zavisi od inspiracije.

Nagrada će dobitniku biti uručena u ponedeljak, 23. januara na svečanosti u Skupštini grada Beograda.

Od 106 dela koja su bila u konkurenciji, u najuži izbor ušlo je šest romana. Osim Tišminove "Bernardijeve sobe" to su Majn kampf Svetislava Basare, Almaški kružoci lečenih mesečara Franje Petrinovića, Oda manjem zlu Voje Čolanovića, Sasvim skromni darovi Uglješe Šajtinca i Kontrolni punkt Davida Albaharija.

Predsednik žirija za dodelu nagrade je književni kritičar Vasa Pavković. Članovi žirija su Ljiljana Šop i Mileta Aćimović Ivkov, koji su,takođe, bili u žiriju za 2010. godinu, dok su prof. dr Vladislava Gordić-Petković i Mića Vujičić imenovani u žiri u maju 2011.

Trojica kandidata, Albahari, Čolanović i Basara, već jednom su dobili ovo priznanje koje se dodeljuje od 1954. godine.

Biografija Slobodana Tišme

Slobodan Tišma, rođen 1946. godine u Staroj Pazovi, pisac je i muzičar, osnivač kultnih novotalasnih bendova "Luna" i "La strada".

Objavio je knjige poezije Marinizmi (Ruža lutanja, 1995) i Vrt kao to (Ruža lutanja, 1997) i Urvidek (2005), za koju je dobio Nagradu "Stevan Sremac".

U književnim časopisima povremeno je objavljivao dnevničke zapise pod nazivom Bluz dajari. Godine 2009, za izdavačku kuću "Laguna" objavljuje roman Kvatro stađoni, za koji 2010. dobija Nagradu "Biljana Jovanović".

Nagrađeni roman Bernardijeva soba objavljen je prošle godine u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.