NIN: Vlada ukida pretplatu na RTS

Izvor: Blic, 29.Avg.2012, 07:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIN: Vlada ukida pretplatu na RTS

Vlada Srbije, najverovatnije tokom nekoliko narednih meseci, ukinuće pretplatu za RTS, a pored toga biće ukinuto najmanje još 35 neporeskih i parafiskalnih nameta koje plaćaju građani i privreda, saznaje NIN od dobro obaveštenih izvora u Vladi.

Iako je prethodnih dana Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, najavljivao da će nova vlast uskoro ukinuti čak 104 od ukupno 371 neporeski nameta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojim je opterećena ovdašnja privreda, NIN saznaje da će biti ukinuto tek između 35 i 40 naknada, dok će ostatak biti ili preveden u regularni porez ili će se plaćati kao naknada za korišćenje javnog dobra.

Iz radne grupe saznajemo da će pored pretplate država ukinuti i firmarinu za preduzetničke radnje i mala preduzeća, slivno vodne naknade za šumsko, građevinsko i poljoprivredno zemljište, naknade za skloništa, šumarinu, naknade za motorna vozila koja zagađuju životnu sredinu…

Iako još uvek nema precizne računice koliko bi privreda i građani uštedeli ukidanjem ovih parafiskalnih oblika, procena je da bi uštede mogle iznositi od 10 do čak nekoliko desetina milijardi dinara na godišnjem nivou.

Sa druge strane, u novinarskim udruženjima se protive ukidanju pretplate za RTS, pogotovo ukoliko država planira da se ubuduće javni servis finansira iz republičkog budžeta.

Tako se u saopštenju UNS-a navodi da postoji zakon kao osnov za finansiranje RTS-a i da, ukoliko želi da promeni način finansiranja, država mora obezbediti zakon koji će garantovati ekonomsku nezavisnost RTS-a, ali i mehanizme kako bi se taj zakon sprovodio.

Povezane vesti: RTS će predložiti Vladi nova rešenja za finansiranje Tijanić: Ja sam za momentalno ukidanje TV pretplate

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.