NIN: GIM i Tešić duguju Krušiku milione evra, dobijali municiju i pre plaćanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2019, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIN: GIM i Tešić duguju Krušiku milione evra, dobijali municiju i pre plaćanja

Tri povlašćene firme, koje su mine iz Krušika dobijale i do 20 odsto jeftinije od državnog preduzeća Jugoimport SDPR, ujedno spadaju i u najveće dužnike valjevske vojne fabrike, koje su na kraju prošle godine za isporučenu minobacačku municiju dugovale oko sedam miliona evra, piše nedeljnik NIN u novom broju.

"Jednu od njih, GIM, u pregovorima sa Krušikom zastupao je otac ministra policije Branko Stefanović, za koga je predsednik Srbije prošle nedelje rekao da je 'obični >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zaposleni' u preduzeću Gorana Todorovića, sa kojim je otac ministra policije od decembra 2015. osnovao još nekoliko zajedničkih preduzeća. Drugi dužnik je Partizan tek, čiji je vlasnik Slobodan Tešić, jedan od najvećih trgovaca oružjem sa Balkana i finansijer SNS, a najveći akcionar trećeg dužnika Krušika, kompanije Internešnal golden grup iz Abu Dabija je Vlada UAE, za koju u Srbiji radi Rade Gromović, bivši direktor Zastava oružja", piše NIN u broju koji će izaći u četvrtak.

Te tri firme Krušiku su na kraju prošle godine za isporučene mine dugovale oko sedam miliona evra.

Pozivajući se na napomene koje je uz finansijski izveštaj za 2018. Krušik dostavio Agenciji za privredne registre, a svoj potpis na taj dokument stavio je aktuelni direktor fabrike iz Valjeva Vladan Lukić, NIN navodi da je 31. decembra 2018. Tešićev Partizan tek dugovao 428,5 miliona dinara, GIM 194,9 miliona, a Internešnal golden grupa 200,5 miliona dinara.

NIN konstatuje i da su ta potraživanja veća od 500 miliona dinara, a zbog toliko dospelih a neplaćenih obaveza, račun Krušika u neprekidnoj blokadi je još od novembra 2016. godine.

Pozivajući se na zvanične podatke Ministarstva trgovine, NIN piše i da su 2015. godine, kada je Internešnal golden grupa iz Abu Dabija angažovala bivšeg direktora Zastava oružja, Ujedinjeni Arapski Emirati prvi put izbili u sam vrh rang-liste najvećih kupaca oružja i vojne opreme iz Srbije.

"Do tada UAE nisu bili ni među 10 najvećih kupaca, a već 2015. izbili su na treće mesto, sa narudžbinama vrednim 99,7 miliona dolara, a već naredne, 2016. izbili su na prvo mesto sa ugovorenim isporukama vrednim 181,6 miliona dolara", naveo je NIN.

Taj list navodi i da je Rade Gromović, pre nego što ga je angažovala firma čiji je najveći akcionar Vlada UAE, kao direktor Zastava oružja prestolonasledniku Emirata, šeiku Muhamedu bin Zajedu al Nahjanu poklonio ručno rađenu automatsku pušku, koju su ukrasili radnici fabrike iz Kragujevca.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.