NIKOLIĆ BIZNISMENIMA: Dobro došli u Srbiju!

Izvor: Kurir, 28.Avg.2013, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIKOLIĆ BIZNISMENIMA: Dobro došli u Srbiju!

HANGDŽOU - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas kineske privrednike da ulažu u Srbiju, istakavši da će garant njihovog poslovanja biti duboko i iskreno prijateljstvo između dva naroda i njegova reč.

Predsednik Srbije razgovarao je sa kineskim privrednicima na Investicionom formu u provinciji Đe Đinag, sa 56 miliona stanovnika, u kojoj, kako je rekao guverner Li Đijang, posluje gotovo tri miliona privatnih kompanija, a svaki 20 građanin je u biznisu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
"U celoj zemlji imamo 6,4 miliona privrednika iz naše provincije, a u svetu milion i po, od čega je najveći broj u Evropi, pa i u Srbiji", rekao je Li."Otvoreni smo prema svetu, privlačimo investicije i podstičemo privrednike da idu u svet. Sa svetom smo prošle godine imali 300 milijardi dolara razmene, 6.000 kompanija je otvoreno u inostranstvu i imamo 17 milijardi dolara investicija u svetu", rekao je Li.

Prema njegovim rečima Srbija je važna zemlja na Balkanu sa dobrodušnim narodom, vitalnom ekonomijom i potencijalima za razvoj."Zainteresovani smo za dugoročne odnose Srbije i Đe Đinaga, želimo da intenziviramo i produbimo ekonomsko-trgovinsku razmenu", naglasio je Li.Nikolić je primetio da Srbi mogu mnogo toga da nauče od Kine, pre svega to kako Kina u teškom periodu kroz koji je prolazila nije zanemarila svoje privrednike, jer je svesna da na taj način štiti svoje građane."Bez proizvodnje nema radnih mesta, nema života za građane. Srbija nije štitila svoju privredu, već je dozvolila da se kroz privatizaciju upropaste preduzeća, a ljudi jedne po resursima bogate zemlje da budu na rubu propasti", ukazao je predsednik Srbije.

Imajući u vidu duboko i iskreno prijateljstvo dva naroda, razumljivo je što razvijena i prosperitetna kineska ekonomija kojoj je tržište cela planeta sa uvažavanjem i naklonošću gleda na saradnju sa Srbijom, smatra Nikolić.

Prema njegovim rečima, Investicioni forum je pokazatelj prijateljskih odnosa i političkog saglasja dveju država, ali i mogućnosti za još sadržajniju ekonomsku saradnju."I danas je ta saradnja dobra, ali ni blizu onoga koliko bi mogla da bude. Razgovori sa najvišim zvaničnicima potvrđuju spremnost i volju da se na tom planu daleko više uradi. Mi smo danas pred istorijskom šansom da postavimo temelje nove i bolje Srbije, dobrim delom sledeći i vaš primer", poručio je Nikolić.

Ističući da su neki važni segmenti privreda dve zemlje kompatibilni, Nikolić je rekao da Srbija poseduje značajne industrijske resurse koji mogu biti iskorišćeni na najbolji mogući način. On je naveo da je Srbija danas veliko gradilište, da su redefinisani strateški ciljevi i postavljene osnove za njihovo ostvarivanje, i da je u toku realizacija velikih projekata u oblasti putne infrastrukture, energetike, poljoprivrede, turizma.

"Ti projekti su zamajac naše privrede i garant našeg budućeg razvoja. Pozivam vas da i vi uzmete učešće u njima", rekao je Nikolić, dodavši da je učinjeno sve da se stvori stabilno i predvidivo ekonomsko okruženje u kojem se pravila znaju unapred, ne menjaju često i važe za sve.Prema njegovim rečima, prednosti Srbije su visokoobrazovana i kvalifikovana radna snaga, odličan geografski položaj, podsticajna poreska politika i dobra zakonska regulativa, kao i pristup mnogim tržištima na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini."Dođite u Srbiju.

Neka vam naše prijateljstvo i moja reč budu garant za vaše sigurno poslovanje u Srbiji. Mi ćemo sa naše strane učinite sve da se u Srbiji osećate dobro i da vaše investicije budu sigurne i uspešne", zaključio je Nikolić.

Guverner Li je poručio da će podsticati privrednike Đe Đijanga da ulažu u Srbiju i da očekuje brzu realizaciju predloženih projekata.On je ocenio da je Nikolić napravio dobar izbor time što je tokom prve zvanične posete Kini došao u tu provinciju i podsetio da su predsednik Kine Si Đinping i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog nacionalnog kongresa Džang Deđijang bili ranije na visokim funkcijama upravo u ovoj provinciji."Oni su unapredili provinciju i ostvarili odlične odnose sa Evropom", dodao je on.

Predstavljajući provinciju Đe Đijang, on je naveo da je ona po nacionalnom bruto prihodu sedma u zemlji, da je privatni sektor veoma razvijen, što potvrđuje i činjenica da je 90 odsto zaposljavanja ostvareno kroz taj sektor. Kako je rekao, provinciju karakteriše dobra životna sredina, vitalni turistički resursi ali i pogodna sredina za privlačenje investicija.

Jedna od najrazvijenih grana privrede je turizam, rekao je Li, ilustrujući to podatkom da je prošle godine ostvaren prihod od 480 milijardi juana (80 milijardi dolara). Napominjući da u Srbiji posluje trenutno pet preduzeća iz Đe Đinaga, on je dodao da privrednici žele da investiraju u našu zemlju, ali i da su dobrodošle investicije uglednih srpskih kompanija. Oblasti sa najvećim potencijalom za saradnju su putna infrastruktura, automobilaska industrija, telekomunijacije i bela tehnika. "Uvereni smo da će ovaj forum podstaći saradnju i podići je na viši nivo", zaključio je Li.

Pre Investicionog foruma Nikolić i Li su imali i odvojeni sastanak, a srpski predsednik je tokom dana razgovarao i sa partijskim rukovodiocima provincije Đe Đijang. Za predsednika Srbije i njegovu suprugu i delegaciju naše zemlje bio je organizovan i obilazak Zapadnog jezera, turističke atrakcije u gradu Hangdžou.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.