NIKO NEMA ŠTO IMAJU RUSI: Treća vakcina protiv kovida-19 ulazi u civilni promet

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jan.2021, 13:25

NIKO NEMA ŠTO IMAJU RUSI: Treća vakcina protiv kovida-19 ulazi u civilni promet

Iz Cenra "Čumakov" očekuju da će zaštita od njihove vakcine biti sveobuhvatnija

Vakcina protiv virusa korona koju je razvio Savezni naučni centar za istraživanje i razvoj imunobioloških preparata "Čumakov" mogla bi da uđe u civilni promet u martu, izjavio je direktor razvoja ovog Naučnog centra Konstantin Černov.

Centar trenutno završava drugu fazu kliničkih ispitivanja nove vakcine. Efikasnost inaktivirane vakcine ispituje se na dobrovoljcima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
- Naša vakcina može da se očekuje u civilnom prometu verovatno negde u martu - rekao je Černov za televiziju Rusija 1.

On je izrazio nadu da će nova vakcina biti najkompleksnija.

- Do sada je u virusu pronađeno više od 50 različitih proteina. Kada telu predstavimo čitav spektar svega što se tamo nalazi, očekujemo da će naša zaštita biti sveobuhvatnija - dodao je naučnik.

Potpredsednica Vlade Rusije Tatjana Golikova izjavila je 15. januara da se nada će vakcina protiv virusa korona koju je razvio Centar "Čumakov" takođe biti uključena u program vakcinacije stanovništva.

Centar "Čumakov" je 25. septembra 2020. godine dobio dozvolu od Ministarstva zdravlja Rusije za klinička ispitivanja vakcine na dobrovoljcima. Klinička ispitivanja započela su u Kirovu u oktobru. U ispitivanjima je učestvovalo 70 ljudi starosti od 20 do 47 godina.

Osim toga, u oktobru je ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov naveo da bi proizvodnja treće vakcine protiv virusa korona u Rusiji mogla da počne 2021. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.