NIJE LAŽNJAK: Tunjevina je ispravna, samo je...

Izvor: Mondo, 12.Jul.2018, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIJE LAŽNJAK: Tunjevina je ispravna, samo je...

Srpski tabloidi ponovo su se poigrali nervima potrošača. Navodno sporna tunjevina jednog reklamiranog italijanskog brenda na srpskim rafovima je potpuno ispravna i nije falsifikat, kaže Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Ministarstvo poljoprivrede osporilo je navode pojedinih beogradskih tabloida da je tunjevina trgovačke marke "rio mare" (komadi u suncokretovom ulju) s polica trgovina lanca Roda i Idea proizvedena pre 14 godina i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je faslifikat.

Nadležni ističu da su ti proizvodi, prenosi "Politika", prošli veterinarsku i sanitarnu kontrolu na granici i da nisu proizvodeni 2004. godine već da oznaka 2004TX označava kontrolni broj fabrike u Tajlandu.

Da li se "opraštate" od nutele?

U kompaniji Merkator S, u okviru koje posluju pomenuti trgovinski lanci, kažu da je proizvodnja tih tunjevina počela pre šet godina a da takvi proizvodi imaju rok trajanja pet godina.

Zabunu je, ako je reč o zabuni a ne svojevrsnom "poslovnom modelu" ocrnjivanja koje sprovode pojedini srpski mediji, izazvalo to što pomenutog proizvoda nema na veb sajtu italijanskog proizvođača. A nema je iz jednog glavnog razloga - zbog ulja.

Predstavnici Bolton grupe, koja distribuira "rio mare" za Srbiju, nisu želeli da daju izjavu tabloidima, ali za mnogo ugledniju "Politiku" kažu da je glavna fabrika u Italiji ali da se neki proizvodi prave u Tajlandu, Ekvadoru, Francuskoj i Španiji.

U tunjevini 100 puta više cinka od dozvoljenog?!

"Proizvod 'tuna komadi u suncokretovom ulju' se proizvodi u Tajlandu ili Ekvarodu, a naš tipičan proizvod je u maslinovom ulju. U suncokretovom ulju jeste jeftinija i to je proizvod za zemlje s manjom platežnom moći kakva je Srbija, ali je i dalje najkvalitetnija tunjevina na tržištu u toj kategoriji", tvrdi Žarko Berlot iz Bolton grupe, dodajući da i inače srpski kupci preferiraju takve proizvode u suncokretovom ulju.

Ista tunjevina, kaže Berlot, nalazi se i na rafovima Češke, Slovačke, Poljske, ali i Austrije, dok je nema, recimo, u Sloveniji i Italiji, gde se više voli konzervirana riba u maslinovom ulju.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.