NIČIJA NIJE DO ZORE GORELA Istoričar o političkoj eliti na KiM: Šta ćemo kad AMERIČKOJ IMPERIJI ISTEKNE ROK, kad Srbi i Albanci ostanu SAMI na Kosmetu?

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2024, 11:41

NIČIJA NIJE DO ZORE GORELA Istoričar o političkoj eliti na KiM: "Šta ćemo kad AMERIČKOJ IMPERIJI ISTEKNE ROK, kad Srbi i Albanci ostanu SAMI na Kosmetu?"

Kurti je trenutno gospodar političke scene na KiM, ali...

Istoričar Aleksandar Gudžić kaže da su stranke ratne koalicije na Kosovu, kao i partija Ibrahima Rugove u prošlosti, pokazale da su spremne da sarađuju sa Srbima, ali da je njihov dolazak na vlast sada samo teoretska mogućnost, jer je u ovom trenutku Aljbin Kurti apsolutni gospodar političke scene na Kosovu.

- Kurti je neko ko je zahvaljujući esktremnom nacionalizmu homogenizovao svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << biračko telo i on je danas najpopularniji političar na kosovskoj političkoj sceni. Dominantan narativ koji je nastao 90-ih i 2000-ih godina na Kosovu je da su Srbi isključivi krivci za rat. Političke elite kosovskih Albanaca se ponašaju kao da je istorija rekla poslednju reč i kao da zaboravljaju da imperije dolaze i odlaze iz ovih krajeva. Šta ćemo onog dana kada američkoj imperiji bude istekao rok trajanja? Kada se Srbi i Albanci budu našli sami oči u oči? To je pitanje o kome treba da razmišljajuju političke elite kosovskih Albanaca. Srbi i Albanci će ovde ostati da žive i kada Amerikanaca ne bude bilo i kada Rusa ne bude bilo - napomenuo je Gudžić.

Na pitanje šta preostaje Srbima na Kosovu ako nema političke snage među Albancima koja bi bila spremna da im javno pruži ruku  zarad dogovora o zajedničkom životu, Gudžić navodi da im preostaje jedino da pokušaju da sarađuju i da se dogovaraju, jer su i najgori mogući pregovori bolji od konflikta.

On, međutim, podseća da je albansko društvo homogenizovano kada su u pitanju nacionalne ideje i pravo Albanaca sa Kosova za ujedinjenje sa Albanijom i stvaranje neke ’velike Albanije“ i da je ta ideja prisutna i živa još od 1878. godine i ideja koja okuplja Albance.

Kako dodaje, ono što i Beograd i Priština treba da urade je da pronađu neko kompromisno rešenje tako što će uvažiti određene činjenice.

- Da se uvaži činjenica da je za Srbe Kosovo područje najsvetijih istorijskih uspomena, jednom rečju sveta zemlja - ono što je Izrael za Jevreje, Mohač za Mađare, Alpi za Švajcarce, Ararat za Jermene. Ali, i Srbi moraju da uvaže činjenicu da Albanci ovde predstavljaju većinu. Sa ta dva odgovora datih samima sebi, i Srbi i Albanci, mogu doći do nekog kompromisnog rešenja - zaključio je Gudžić.

Srbija Danas/Kosovo-online

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.