NI ČUVARI NE SMEJU UNUTRA Ovo je najopasniji zatvor na svetu

Izvor: Blic, 06.Feb.2017, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NI ČUVARI NE SMEJU UNUTRA Ovo je najopasniji zatvor na svetu

Zatvori su odavno krenuli da izmiču gotovo svim kontrolama, pa postoje oni u koje čuvari ne smeju ni da uđu. Alkakuz u Brazilu, u kom su nedavno bili nemiri, je jedan takav.

Gotovo dve godine čuvari nisu smeli da kroče u zatvorkse blokove. Svega desetak njih sme da pazi na čak 1.500 zatvorenika, a to znači da bande koje postoje unutar zatvora mogu bez smetnji da se kreću, koriste tajne tunele za nabavku oružja, droge, mobilnih telefona itd.

Ovaj zatvor, stanovništvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje se nalazi u okolini naziva "švajcarski sir", jer su mu zidovi gotovo "providni" i puni rupa. U žižu javnosti je dospeo zbog skorašnjih nemira koji su iza sebe ostavili 26 nastradalih zatvorenika, a čuvari još uvek nisu uspostavili poptunu kontrolu nad zgradom.

- Država je izgubila kontrolu. Izgubili smo sve zgrade gde su zatvorenici. Oni zapovedaju i vladaju - rekla je za AP Vilma Batista, čuvarka iz zatvora i predsednica sindikata zatvorskih radnika države Rio Grande do Norte.

Alkakuz je jedan od najgorih zatvora u Brazilu, i neredi i masakri u zatvorima su gotovo normalna pojava u Brazilu, a samo ove godine poginulo je najmanje 130 zatvorenika.

Batista kaže da čuvari nisu ušli u neke delove zatvora još od marta 2015. godine. Plate im redovno kasne, a neki tornjevi za nadgledanje zatvorenika su toliko zapušteni i urušeni da ne smeju ni da uđu u njih.

Čak i lokalne vlasti kažu da Alkakuz ne mogu da spasu. Planiraju dag a zatvore, ali tek nakon što izgrade tri nova zatvora gde će smestiti zatvorenike.

U međuvremenu, poslato je pojačanje zaduženo za uspostavu kontrole nad zatvorenicima. Čak i pre samih nereda 14. januara, zatvorenici su bežali iz ćelija, a vrata su pretvorili u mačete. Čuvari su samo zaključali zgrade i pobegli glavom bez obzira. Nakon nereda, čuvari su se još više povukli i prepustili čitav zatvor zatvorenicima. Nisu mogli da uđu unutra kako bi spasili povređene već su konopcima spuštali nosila i izvlačili ranjenike.

Zatvorski blokovi podeljeni su između bandi, a to je već normalno po brazilskim zatvorima, zato što onda mogu da rasporede svoje čuvare koji paze da se neko ne ušunja tokom noći i ubije nekog zatvorenika. Isti ti zatvorenici žalili su se da ih lekari ne mogu posetiti, da ne mogu razgovarati ni sa advokatima. S druge strane, droga i oružje je dostupno na svakom koraku.

- Ovde imamo sve, pa čak i pse - hvalio se jedan zatvorenik.

Sve se lako dopremi tunelima zato što je zatvor izgrađen na peskovitom tlu dovoljno mekom da se kopa rukama. Život u brazilskim zatvorima je neverovatno okrutan.

Batista priča da su prošlog meseca videli zloglasnu bandu kako roštiljaju delove tela ubijenog člana protivničke bande.

Kriminalne organizacije sve češće otvoreno ratuju radi uspostavljanja kontrole u zatvorima gde je smješteno više od 620.000 osoba. Benjamin Lesing, analitičar sa univerziteta u Čikagu upozorava da bi svi ovi neredi mogli da označe početak pravog rata za kontrolu nad zatvorskim sistemom i to rat koji bi država lako mogla da izgubi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.