NEZAVISNOST NE MOGU SPREČITI, ALI MOGU DA NE POSTANEM ALBANAC

Izvor: Kurir, 25.Mar.2012, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEZAVISNOST NE MOGU SPREČITI, ALI MOGU DA NE POSTANEM ALBANAC

Od tridesetoro povratnika, u selu Babljaku kod Uroševca ostalo je 10 porodica. Bez slobode kretanja, bez osnovnih uslova za život, bore se za opstanak

UROŠEVAC - U selu Babljaku kod Uroševca, do juna 1999. godine u 60 domaćinstava živelo je više od 300 Srba. Prvi koji su se vratili 2004. godine, zatekli su ruševine i pustoš. Obnovljeno je 56 kuća. Od tridesetoro povratnika ostalo je 10 porodica koje se bore za opstanak.

Jaka hladnoća s kojom su morali >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sami da se izbore, sada je iza njih. Ali, nema kraja stalnim iskušenjima kojima su izloženi. Bez slobode kretanja, bez osnovnih uslova za život, uz stalne pljačke, njihov opstanak svesni su da je ravan podvigu.

"Imali smo problema, sve kuće su bile porazbijane, bili smo opljačkani. Mi ovde sedimo, maltene prkosimo sami sebi, jer svaki dan može da ti se desi čudo", kaže Srboljub Nikolić,prenosi RTS.

Svojim prisustvom, kažu, štite i zemlju onih suseda koji se još nisu vratili.

"U Babljaku Srbi su vlasnici preko 300 hektara zemlje, dok Albanci poseduju svega 20 hektara. Niko nema nameru da proda zemlju", kaže meštanin Rajko Denić.

Stari Uroševčani kažu da postoji želja kod kosovskih vlasti, da se situacija normalizuje, sve bi bilo drugačije. Pomno prate sve dogovore između Beograda i Prištine koji direktno mogu da utiču na njih i njihov opstanak.

"Ako ja treba da izvadim ličnu kartu, ja da budem Kosovar neću. Ja nisam Kosovar ja sam Srbin. Ja ne mogu da sprečim nezavisnost Kosova ali mogu da sprečim da ne postanem Albanac! To je moje pravo", rekao je Srboljub Nikolić za RTS.

"Kažu da se za Kosovo daju velike pare, daju se, ali ovde ne stižu, drugari! Mi to ne vidimo", ispričala je Dušanka Petrović.

U Uroševačkoj opštini u nekoliko sela žive Srbi povratnici.

"Ljudima treba da se stavi do znanja da je država Srbija uz njih, da ih nije zaboravila", kaže koordinator za opštinu Uroševac Milan Janjić.

Političare iz centralne Srbije, onima koji, kako kažu, olako daju izjave o Kosovu i Metohiji, meštani Babljaka pozivaju da dođu na najmanje 15 dana i uvere se kako žive Srbi povratnici u enklavama.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.