NEZAPAMĆENI VANDALIZAM U HRVATSKOJ: Na pravoslavnom groblju uništeno 17 spomenika na ćirilici (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2021, 22:21

NEZAPAMĆENI VANDALIZAM U HRVATSKOJ: Na pravoslavnom groblju uništeno 17 spomenika na ćirilici (VIDEO)

Dok policija traga za počiniocima, malobrojni Srbi povratnici ne kriju zabrinutost.

Na pravoslavnom groblju u naselju Kovačevac kod Nove Gradiške u Hrvatskoj, uništeno je 17 nadgrobnih spomenika.

Ovo se, kako ističu, ne događa prvi put.

Vandalski čin ovakvih razmera nezapamćen je u Novoj Gradišci i okolini. Na pravoslavnom groblju u Kovačevcu 17 spomenika, većinom ispisanih na ćirilici, u potpunosti je uništeno. Uništeni su i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pojedini drveni krstovi.

- To je toliko nisko, toliko mizerno, ja se naježim, nemam reči. Pre nekih desetak godina na grobovima su bili drveni krstovi, a kada su mi došli zetovi iz Nemačke, ti krstovi su bili naopako okrenuti i zabodeni u zemlju - ispričao je Boško Margetić iz Kovačevca.

Rušenje pravoslavnih spomenika uznemirilo je Srbe povratnike. Ovako se, kažu, šalje loša poruka. Goran Nogić, predsednik Veća srpske nacionalne manjine, Nova Gradiška, rekao je da se ruše grobovi njihovih predaka.

- Ne može čovek ostati ravnodušan na to. To je vest koju smo svi primili kao da nas je neko ubo šilom - potresen je Nogić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.