NEVEROVATNO BLAGO: Siromašni rudar iskopao smaragd od 2.5 MILIONA dolara (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Nov.2018, 00:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEVEROVATNO BLAGO: Siromašni rudar iskopao smaragd od 2.5 MILIONA dolara (FOTO)

Ogroman i izuzetno redak smaragd vredan 2,5 miliona dolara pronađen je u rudniku u Zambiji.

Radi se o 5.655-karatnom dragom kamenu teškom 1,1 kg, a nazvan je Inkalamu što znači "lav" na lokalnom Bemba jeziku. Smaragd su pronašli geolog Debaprija Rakšit i rudar Ričard Kapeta 2. oktobra u najvećem svetskom rudniku Kagem, koji je u većinskom vlasništvu kompanije Gemfields bazirane u Londonu.

Imena dobijaju samo najveći i najvredniji dragulji. Smaragd Insofru, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odnosno slon, pronađen je 2010. godine a imao je 6.225 karata.

Gemfields introduces 'Inkalamu', the 5,655 carat Lion Emerald! Head over to our post on Instagram for more details - https://t.co/qLAdjZdrBZ pic.twitter.com/g5JdONUEYr

— Gemfields (@GemfieldsLtd) October 29, 2018

Inkalamu je gotovo dvostruko veći od najvećeg dijamanta na svetu koji je nazvan Kulinan, a koji je pronaden 1905. godine u Južnoj Africi.

Smaragd će biti prodan na privatnoj aukciji u Singapuru u novembru, a 10 posto od ukupne sume će biti donirano za projekte zaštite divljih životinja u Zambiji i Mozambiku.

Pratite nas i na instagramu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NESVAKIDAŠNJE OTKRIĆE U Zambiji pronađen ogroman smaragd vredan 2,5 miliona dolara

Izvor: Blic, 01.Nov.2018

Ogroman i izuzetno redak smaragd vredan 2,5 miliona dolara pronađen je u rudniku u Zambiji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.