NETANJAHU JAČI OD DEMONSTRANATA: Izrael usvojio kontroverznu reformu pravosuđa, na ulicama haos (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2023, 16:30

NETANJAHU JAČI OD DEMONSTRANATA: Izrael usvojio kontroverznu reformu pravosuđa, na ulicama haos (VIDEO)

Nekoliko sati pre konačnog glasanja, policija je upotrebila vodene topove i uhapsila demonstrante ispred izraelskog parlamenta u Jerusalimu.

Uprkos masovnim višenedeljnim protestima u Izraelu, poslanici su usvojili veoma kontroverzan zakon kojim se ukidaju ovlašćenja Vrhovnog suda da poništava odluke vlade i parlamenta za koje smatra da su nerazumne i štetne.

Planirane reforme izazvale su neke od najvećih protesta u istoriji Izraela, a protivnici >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << upozoravaju da one ugrožavaju Izrael kao demokratsku zemlju.

Vlada pak tvrdi da su mere neophodne za da bi se ispravila neravnoteža u moći zbog koje su sudovi sve više intervenisali u političkim odlukama poslednjih decenija.

Glasanje je dovelo do višemesečnih previranja, a izraelski predsednik je u ponedeljak upozorio političke lidere da je zemlja "u nacionalnom vanrednom stanju".

Israel passes law to strip Supreme Court of power to block government decisions, defying months of protests https://t.co/VbeMSuT3W1 pic.twitter.com/Mk3TYsEUHH

— CNN (@CNN) July 24, 2023

Demonstrante koji su blokirali bulevar ispred parlamenta policija je poprskala vodenim topovima i povukla ih sa puta uz zvuke bubnjeva, zvižduka i truba.

Lokalni mediji preneli su da je jedan demonstrant povređen, a šestoro uhapšeno. Drugi demonstranti opkolili su policijski kombi vičući "sramota" policajcima.

Demonstrant koji je ležao na ulici rekao je BBC-u da prkosi "diktaturi", dodajući da se njegov deda borio protiv Nemaca u Drugom svetskom ratu.

Israel protests against judicial reform for the second day in a row pic.twitter.com/yg9tKZfVk8

— Spriter Team (@SpriterTeam) July 24, 2023

Premijer Benjamin Netanjahu bio je u parlamentu na glasanju nekoliko sati nakon što je otpušten iz bolnice nakon neplanirane ugradnje pejsmejkera ​​u subotu.

Podsetimo, reforme su polarizovale Izrael, izazivajući jednu od najozbiljnijih kriza u istoriji zemlje.

Stotine hiljada demonstranata nedeljno je izlazilo na ulice od početka godine u znak protesta zbog, kako kažu, napada na demokratiju. Vlada kaže da reforme služe jačanju demokratije, tvrdeći da je Vrhovni sud stekao previše moći nad politikom poslednjih decenija, piše BBC.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.