NETANIJAHU TRAŽI HITNO ODOBRENJE ZA NAPAD NA RAFU: Plan operacije predviđa prisilno uklanjanje civilnog stanovništva!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2024, 12:17

NETANIJAHU TRAŽI HITNO ODOBRENJE ZA NAPAD NA RAFU: Plan operacije predviđa prisilno uklanjanje civilnog stanovništva!

Planirana ofanziva žestoko kritikovana u svetu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu želi brzo odobrenje vlade za planove za kontroverznu vojnu ofanzivu na južni obalni grad Rafa uprkos pregovorima o prekidu vatre u ratu u Gazi.

Sazvaće vladu, možda već u nedelju, kako bi se odobrio operativni plan, objavio je u subotu uveče na platformi "X". Plan će uključivati prisilno uklanjanje civilnog stanovništva.

Napredovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izraelske vojske prema Rafi, najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, smatra se vrlo problematičnim jer tamo sada živi oko 1,5 miliona Palestinaca. Većina njih pobegla je od rata iz drugih delova tog obalnog područja. U Rafi žive u užasnim uslovima, uglavnom u šatorima ili na ulici.

Njihova evakuacija čini se teško izvodljivom jer su ostali delovi Pojasa Gaze razoreni ili nemaju potrebnu infrastrukturu za smeštaj tolikog broja ljudi.

Planirana vojna ofanziva u Rafi žestoko je kritikovana na međunarodnoj sceni - čak i saveznici poput SAD pozivaju Izrael na suzdržanost.  Netanijahu se osvrnuo i na pregovore o privremenom prekidu vatre u ratu protiv palestinske militantne grupe Hamas i oslobađanju talaca.

U petak je poslao izaslanike na indirektne pregovore u Pariz. Napisao je da vlada želi da razmotri sledeće korake u pregovaračkom procesu. Izraelski predstavnici prethodno su u subotu izjavili da je još dug put do postizanja dogovora.

Oko 130 talaca još uvek drži Hamas, koji je zajedno s drugim grupama izvršio napad na jugu Izraela 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi i, prema izraelskoj vladi, oteo približno 240 i odveo ih u Pojas Gaze.

Izrael je u odmazdu pokrenuo ofanzivu u kojoj su uništeni veliki delovi Gaze, raseljena većina stanovništva i ubijeno oko 30.000 ljudi. Samo će kombinacija vojnog pritiska i čvrstih pregovora dovesti do oslobađanja naših talaca, eliminacije Hamasa i postizanja svih ratnih ciljeva, poručio je Netanijahu.

Izvor: Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.