NETANIJAHU ODLUČIO: Izraelu će se suditi za genocid u Hagu - Odbranićemo se od klevete

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jan.2024, 15:18

NETANIJAHU ODLUČIO: Izraelu će se suditi za genocid u Hagu - "Odbranićemo se od klevete"

Postupak može da traje godinama

Izrael će braniti svoje postupke u Gazi pred međunarodnim sudom pravde u Hagu, nakon što je Južnoafrička Republika prošle sedmice pokrenula postupak protiv te države optužujući je za genocid, javili su danas izraelski mediji.

- Izrael, koji je dugogodišnji potpisnik Konvencije o genocidu, neće bojkotovati postupak. Mi ćemo učestvovati i odbaciti apsurdnu optužbu koja predstavlja klevetu - rekao je savetnik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi za sajt Ynet.

Izraelski list "Haarec" je objavio da je ta odluka doneta tokom sastanka kojim je predsedavao izraelski premijer Benjamin Netanijahu i nakon konsultacija sa Ministarstvom pravde, vojskom i nacionalnim savetom bezbednosti.

Postupci na sudu mogu da potraju godinama, ali neposredni cilj Izraela bi bio da spreči sud da izda privremenu naredbu za zaustavljanje vojne operacije u Gazi.    

U podnesku za pokretanje postupka protiv Izraela prošle nedelje, JAR je navela da su akcije Izraela u Gazi "genocidnog karaktera jer imaju za cilj da dovedu do uništenja značajnog dela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe".  

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.