Izvor: B92, 21.Maj.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NESTASICA CIGARETA ZBOG JACE KONTROLE

Vecina privatnih kioska u Beogradu, ali i u Srbiji, u ponedeljak ne prodaje cigarete. Razlozi su inspekcijska kontrola, zaplena robe i pisanje kazni. Republicka trzisna inspekcija organizovala je pojacanu kontrolu akciznih roba, posebno cigareta, kaze za B92 pomocnik ministra trgovine Ljubisa Dimitrijevic. Od 17. maja na teritoriji cele Srbije pocela je kontrola prometa cigareta, i to onih bez akciznih markica, bez dokaza o poreklu i onih koje nisu upisane u poslovne knjige, objasnjava Dimitrijevic. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Izvrseno je 2.678 kontrola, a zbog prekrsaja je zatvoreno 234 maloprodajna objekta i podneto je 288 zahteva za pokretanje prekrsajnog postupka i izrecena je, na licu mesta, 31 mandatna kazna u kupnom iznosu od 370.600 dinara. Zaplenjeno je 5.795 boksova cigareta u trzisnoj vrednosti od oko 1,5 miliona dinara", izjavio je Dimitrijevic.

Direktor "Stampa komerca", jednog od distributera cigareta, Mladen Grujic kaze da na kioscima "Stampe" i "Duvana" ima svih legalno uvezenih cigareta. "Problem s privatnicima je sto jos nisu navikli da rade legalno", kaze Grujic. "Oni godinama rade ono sto ih je stari sistem naucio, a to je da kupuju sverscovane cigarete i da ih legalno prodaju", kaze Grujic.

"Svi privatnici mogu da nabavljaju cigarete preko legalnih uvoznika, ali tu za njih nastaje problem", kaze pomocnik ministra trgovine Ljubisa Dimitrijevic. "Problem je u tome sto ce to morati da plate preko ziro-racuna i sto ce ta nabavka ostati evidentna, pa ce morati da placaju sve propuisane namete, akcize i poreze", izjavio je Dimitrijevic.

Problema ce biti samo s cigaretama "Filip Morisa", a to su "malboro", "bond" i LM, jer ne postoji ugovor, kaze direktor "Stampa komerca" Mladen Grujic. On kaze da ce u privatnim kioscima cigareta biti za dan ili dva, kada se trgovci snadju. "Preduzeca koja drze kioske i radnje za prodaju cigareta vise nece moci da drze nelegalne cigarete i ja ocekujem za dan ili dva potpunu stabilizaciju trzista jer je trenutna razlika u ceni za nelegalne i legalne cigarete oko 2 dinara", kaze Grujic.

Ljubisa Dimitrijevic, pomocnik ministra trgovine, porucuje onima koji cekaju da se ova akcija zavrsi, pa da nastave po starom, da se tome ne nadaju. "Trzisna kontrola ce i dalje vrsiti kontrolu prometa cigareta, a to znaci da ce inspektori biti angazivani sve dok ne ovaj promet ne svede na minimum, a cilj nam je da taj promet svakako eliminisemo", zakljucio je Dimitrijevic, javlja B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.