NESTAO NAJVEĆI GLEČER NA SVETU: A68 pokrivao oblast od blizu 6.000 kvadratnih kilometara! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Apr.2021, 11:29

NESTAO NAJVEĆI GLEČER NA SVETU: A68 pokrivao oblast od blizu 6.000 kvadratnih kilometara! (FOTO)

Donedavno najveći glečer na svetu A68, više nema taj status

A68 je pokrivao oblast od blizu 6.000 kvadratnih kilometara kada se odlomio od Antarktika 2017. godine i bio je veličine Velsa.

Međutim, sada satelitski snimci pokazuju da je tog masivnog glečera više nema, odnosno da je razbijen u više manjih delova, za koje američki Nacionalni centar za podatke o ledu kaže da ih više i ne vredi pratiti, preneo je Bi-Bi-Si.

A68 se odvojio od Larson C ledene >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oblasti na ivici antarktičkog poluostrva i godinu dana je uglavnom mirovao, međutim, onda je počeo da pluta prema severu i da ubrzava usled jakih struja i vetrova.

Težak milijardu tona, glečer je krenuo ka Južnoj Džordziji, britanskoj ostrvskoj teritoriji u južnom Atlantiku, sa plićacima gde se istopi veciha lednika.

Ovaj glečer je nekako uspeo da izbegne tu sudbinu, ali su ga umesto ostrvskih plićaka, progutale toplije vode i više temperature vazduha u Atlantiku, i razbile ga u delove.

In 2018 and 2019 we tried to reach the birthplace of #iceberg #A68! Heavy sea ice defeated us. After eventually working its way northwards over the last 2 years the mega-berg is no more, just a floating collection of icy mush. It was nice knowing you A68! #Antarctica pic.twitter.com/4rsGYWJMyf

— Huw Griffiths (@griffiths_huw) April 18, 2021

- Zapanjujuće je da je A68 trajao toliko. Razbio se na četiri, pet delova, a onda su se ti delovi dodatno razbili u još manje - rekao je Ejdrijan Lakmen, sa univerziteta u Svonsiju.

A68 će najbolje ostati upamćen po prvom glečeru koji je postao "zvezda" na društvenim mrežama, jer su ljudi iz celog sveta kačili satelitske snimke lednika, zaključuje britanski medij.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.