NESREĆA ILI ATENTAT? Ko je bio francuski milijarder Olivije Daso i ko dobija njegovom smrću?

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Mar.2021, 16:18

NESREĆA ILI ATENTAT? Ko je bio francuski milijarder Olivije Daso i ko dobija njegovom smrću?

Poznati milijarder je poginuo u padu helikoptera

Sedmog marta uveče, francuski političar i milijarder Olivije Daso poginuo je u padu svog privatnog helikoptera na severozapadu Francuske. Bio je naslednik francuskog industrijalca koji je vodio jednu od najvećih odbrambenih kompanija u zemlji. Zaljubljenik u vazduhoplovstvo, bio je profesionalni pilot koji je oborio nekoliko svetskih rekorda.

Avion se srušio oko 18 časova po lokalnom vremenu u departmanu Kalvados >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u blizini grada Dovila. Prema lokalnom tužiocu komune Lisije Delfin Mieniel, helikopter AS350 "Skuirel" srušio se tokom poletanja. U nesreći je stradao i pilot.

Olivije Daso bio je unuk Marsela Dasoa, osnivača vazduhoplovne korporacije "Daso aviejšn", koja proizvodi poslovne mlazne avione, vojne avione, uključujući lovce "Rafale" i poslovne mlaznjake "Falkon", a razvija i svemirske satelite.

Od 1986. bio je zamenik direktora Evropske službe za falkone, a kasnije je postao strateški direktor odeljenja za civilno vazduhoplovstvo kompanije "Daso aviejšn".

Bio je na putu da preuzme uzde korporacije, ali nedugo pre očeve smrti dao je ostavku na mesto predsednika nadzornog odbora grupe, jer je rekao da je uloga nespojiva sa njegovim parlamentarnim dužnostima. Međutim, i dalje je ostao direktor kompanije "Daso aviejšn".

Nekoliko dana pre smrti, direktor "Daso aviejšna" izneo je glasne tvrdnje da, uprkos značajnim gubicima u 2020. godini zbog pandemije koronavirusa, korporacija ulazi na nova tržišta.

Posle novog grčkog poretka, pored poziva za nadmetanje u Švajcarskoj i Finskoj koji se moraju rešiti tokom 2021. godine, mnoge zemlje, uključujući Indoneziju i Hrvatsku, zainteresovane su za letelice.

Štaviše, potvrđeno je lansiranje ove godine novog poslovnog aviona, jer je najnoviji model kompanije, "Falkon 6X", upravo predstavljen prošlog decembra i uskoro će izvršiti prvi let.

Olivije Daso je takođe bio poznat po svojoj političkoj aktivnosti. Od 2002. godine bio je poslanik u Narodnoj skupštini. Bio je član konzervativne stranke "Republikanci". Takođe je bio član Odbora za spoljne poslove i potpredsednik Francusko-saudijske grupe prijateljstva.

Njegova politika bila je u suprotnosti sa rastućom globalističkom agendom.

Imajući značajan uticaj, Olivije Daso je bio važna ličnost francuske desnice. Takođe je imao važan uticaj na javno mnjenje, jer njegova porodica kontroliše najstariji francuski nacionalni dnevnik "La Figaro".

Uprkos tome što se zalagao za uvođenje smrtne kazne i zabranu istopolnih brakova, Olivije Daso je bio jedan od vodećih branilaca francuske nacionalne industrije. Iako ne postoje zvanične izjave o razlozima pada helikoptera, ne bi trebalo isključiti mogućnost atentata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.