NERAZUMNI GUBICI AERODROMA: Švajcarce častili sa milion evra

Izvor: Kurir, 06.Avg.2014, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NERAZUMNI GUBICI AERODROMA: Švajcarce častili sa milion evra

Djuti fri šopovima od 2007. nije regularno obračunavan zakup, pa je aerodrome izgubio oko 850.000 evra, a država 153.000 evra od PDV

BEOGRAD - Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ je u poslednjih šest i po godina potencijalno oštećen za oko 850.000 evra, zbog nepoštovanja ugovora o zakupu maloprodajne zone sa švajcarskom kompanijom „Dufry International“.

Zbog gubitka poreza na dodatu vrednost na tu sumu država je najverovatnije zakinuta za >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << dodatnih 153.000 evra, pokazala je računica Kurira.

Izvor našeg lista sa aerodroma objašnjava da je manjak nastao jer prilikom izračunavanja mesečnog zakupa nikad od potpisivanja ugovora sa kompanijom „Dufry“ (februar 2006) nije uračunata inflacija u Nemačkoj na način kako je to ugovorom definisano.

Kamo inflacija?

- Mesečni zakup se izračunava na dva načina i naplaćuje se veći iznos, to jest onaj koji je povoljniji za aerodrom. Jedan način je procentualna naknada na mesečni promet ostvaren u prodajnim objektima koje „Dufry“ drži na aerodromu, a drugi način je takozvana minimalna godišnja naknada (MGN) po svakom odlazećem putniku sa aerodroma. Pošto je za prvih godinu dana plaćena fiksna zakupnina od dva miliona evra, od druge godine poslovanja (2007) MGN je iznosio dva evra.

Aerodrom

BEZ OBJAŠNJENJA

Kurir se zvanično obratio beogradskom aerodromu s pitanjima zašto MGN nije usklađivan sa inflacijom u Nemačkoj u skladu sa ugovorom i da li je i za koliko Aerodrom zbog toga oštećen. Umesto objašnjenja, sa Aerodroma je stigla najava da će nam ugovor sa kompanijom „Dufry“ biti „dostavljen na uvid nakon dobijanja saglasnosti inostranog partnera“, kao i da će nam „tom prilikom biti dostavljene sve fakture i mesečni obračuni“, što se još nije dogodilo.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.