NEPOŠTOVANJE HAGA Tribunal pokreće istragu protiv Karadžićevog advokata

Izvor: Blic, 22.Jun.2016, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NEPOŠTOVANJE" HAGA Tribunal pokreće istragu protiv Karadžićevog advokata

Tribunal u Hagu je zbog nepoštovanja suda otvorio istragu protiv člana tima za odbranu bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Postupak je pokrenuo predsednik međunarodnog sudskog mehanizma Teodor Meron.

Karadžićevog branioca, čije ime u javnosti dostupnim sudskim dokumentima nije navedeno, Tužilaštvo sumnjiči da je objavio sadržaj poverljivog podneska kojim je sam Karadžić, krajem aprila, zatražio da bude na kratko pušten na slobodu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako bi u Srbiji prisustvovao četrdesetodnevnom pomenu preminulom bratu Ivanu.

U dopisu sudiji Meronu, tužioci navode da je “član tima za Karadžićevu odbranu dostavio poverljivu informaciju medijima, otkrivajući da je Karadžić zatražio privremeno oslobađanje kako bi prisustvovao pomenu bratu, kao i da je Vlada Srbije dala neophodne garancije”.

Otvarajući istragu, sudija Meron konstatovao je da “postoje razlozi da je ta osoba možda počinila delo nepoštovanja suda time što je objavila povjerljive informacije, uključujući i činjenicu da je Karadžić zatražio privremeno oslobađanje da bi prisustvovao pomenu”.

Odluka da li će branilac biti i optužen zbog nepoštovanja suda, biće donijeta poslije istrage.

Kako saznajemo, advokat Goran Petronijević prvi je otkrio sadržaj poverljivog Karadžićevog zahtjeva.

On je tada zatražio da bude pušten na privremenu slobodu u Republiku Srpsku do donošenja konačne presude, ali su sudije i taj zahtjev odbile

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.