Izvor: B92, 30.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NEOPHODNA MULTIETNICKA DRUSTVA NA BALKANU"

Brisel -- OEBS i NATO imaju iste osnovne ciljeve, a to su uspostavljanje stabilnosti, sigurnosti, saradnje i prosperiteta, izjavio je rumunski ministar inostranih poslova Mirce Djoana, predsedavajuci OEBS, u obracanju skupu Evroatlantskog partnerskog veca koje okuplja predstavnike 47 zemalja Evrope, Azije i Amerike. Navodeci uspesan angazman OEBS na Zapadnom Balkanu, Djoana je pomneuo i izbore na Kosovu.

"Najsira ocena je da je OEBS uspesno organizovao izbore, a posebno pozdravljamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ucesce kosovskih Srba koji su osvojili oko 10 odsto glasova i bice zastupljeni u Parlamentu", kaze Djoana. Prema njegovim recima, Kosovu su sada neophodne cvrste i odrzive institucije i napor na izgradnji ekonomije. "Novoizabrani lideri sada imaju priliku da dokazu da su u stanju da upravljaju. Medjunarodna zajednica od njih ocekuje da izgrade demokratsko i multietnicko drustvo", kaze Djoana, isticuci kako je jedno od resenja krupnih problema osnazenje sigurnosti kosovskih Srba. Pored toga, povratak izbeglih i prognanih i resavanje slucajeva nestalih pomoci ce stvaranju sigurnog okruzenja, kljucnog elementa stabilnosti i prosperiteta Kosova, kaze Djoana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.